Chinese economie profiteert van overheidsuitgaven
Chinese economie groeit, maar blijft kwetsbaar
Het Chinese groeicijfer dat afgelopen week werd gepubliceerd verraste positief. De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 5,3% op jaarbasis. Economen waren op voorhand uitgegaan van een groei van 4,8%. Alhoewel positief, is een belangrijke kanttekening dat de groei vrijwel volledig werd gedreven door overheidsinvesteringen. De industriële productie in maart groeide bijvoorbeeld met maar 4,5% op jaarbasis. Hier werd een groei van 6,0% verwacht. De detailhandelsverkopen daalden met 4,7% op jaarbasis ten opzichte van een maand eerder (5,5%). De Chinese economie lijkt per saldo hiermee steeds verder in het slop te raken. Een verlaging van de rente door de Chinese centrale bank zou een welkome steun in de rug geven. Een probleem voor China is echter dat de yuan al enige tijd onder druk staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Doordat Amerikaanse renteverlagingen steeds verder uit beeld raken door de relatief hoge inflatie, zou een Chinese renteverlaging de druk op de yuan alleen maar verder opvoeren.
Chinese yuan onder toenemende druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“We did our work here and history will judge us well,”
Republikeins leider in het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson
Huis van Afgevaardigden keurt steunpakket Oekraïne goed
De belangrijkste gebeurtenis in de Verenigde Staten was ongetwijfeld de goedkeuring van een nieuw steunpakket aan Oekraïne. Een groot deel van de Republikeinen voegde zich bij de Democraten om het steunpakket goed te keuren. Naast $61 miljard steun voor Oekraïne, bevat het pakket ook steun voor Israël en Taiwan. Het steunpakket behelst onder andere de voor Oekraïne broodnodige munitie. Het Oekraïense leger kampt al maanden met tekorten. De schatting is dat voor iedere 10 granaten die Rusland op Oekraïne afvuurt, het Oekraïense leger er slechts één kan terugvuren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was dan ook zichtbaar opgelucht dat nieuwe steun onderweg is. Afgelopen week publiceerde de Federal Reserve zijn halfjaarlijkse Financial Stability Report. In het rapport stelde de Fed dat de financiële positie van bedrijven en huishoudens er goed bij liggen, maar dat huishoudens met een lagere kredietwaardigheid onder druk komen door de hogere rente. Als het voornaamste risico voor de Amerikaanse economie ziet de Fed langdurige hogere inflatiedruk en het, als gevolg daarvan, krappere monetaire beleid.
IMF verwacht iets hogere groei wereldeconomie
Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) publiceerde afgelopen week zijn halfjaarlijkse update van de World Economic Outlook. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie in 2024 met 3,2% groei. Dat is 0,1% hoger dan de verwachting in januari. Daarbij voorspelt het IMF dat de inflatiedruk op de wereldeconomie in de komende jaren verder zal afnemen. In 2024 gaat het IMF uit van een mediane headline inflatie van 2,8%, en van 2,4% voor 2025. Onderliggend is er sprake van divergentie in de groei tussen de verschillende landen. Het IMF is met name positiever over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Met een verwachte groei van 2,7% in 2024 groeit de grootste economie ter wereld naar verwachting fors sterker dan die van de eurozone. Die moet het met een groei van slechts 0,8% in 2024 doen. Als belangrijk risico’s ziet het IMF onder andere aanhoudende inflatie en de verdere fragmentatie van de wereldeconomie. Positieve verrassingen zouden kunnen komen van productiviteitsgroei door toepassing van AI en structurele hervormingen (waaronder het verkleinen van de gender gaps op de arbeidsmarkten).