Gevaarlijke escalatie in het Midden-Oosten
VS wil dat Israël zich beheerst
Zaterdagnacht viel Iran Israël aan met honderden drones en raketten. Daarmee bereikte het al decennia sluimerende conflict tussen de twee landen een (voorlopig) nieuw hoogtepunt. Hoewel een complete oorlog tussen de twee regionale kemphanen niet valt uit te sluiten, lijken beide landen daar niet op uit te zijn. Om hun gezicht te redden moesten de Iraanse Ayatollahs terugslaan na de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië. De manier waarop Iran terugsloeg biedt echter ruimte voor de-escalatie. Het was voor het eerst dat Iran Israël rechtstreeks aanvalt in plaats via haar proxies, dat is op zich een gevaarlijke escalatie. Maar Iran gaf vrijwel direct aan dat wat hun betreft de aanval op het consulaat nu is ‘gewroken’. Daarnaast werd de aanval ingezet met drones die uren onderweg waren voordat ze Israël bereikten. Hiermee gaven ze Israël alle gelegenheid om zich op de aanval voor te bereiden. In combinatie met het feit dat Israëls luchtverdediging goed werkte en de schade minimaal was, verkleint dat de noodzaak voor een (directe) tegenreactie van Israël. De Amerikaanse president Biden sprak dan ook van een ‘win’ voor Israël en riep op tot terughoudendheid. De spanningen in het Midden-Oosten zullen voorlopig nog hoog blijven, maar er is (nog) geen reden voor paniek. Dit is ook terug te zien op de beperkte reactie op de financiële markten.
“This war may move down the escalation ladder if the Israeli government follows the advice of the White House and forgoes retaliatory action”
Helima Croft, analist RBC Capital Markets
Amerikaanse inflatie loopt op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie verrast negatief
Afgelopen week stond in het teken van de Amerikaanse inflatiecijfers over maart. Die verrasten per saldo negatief. De consumentenprijzen stegen met 3,5% ten opzichte van een jaar eerder, en met 0,4% op maandbasis. De inflatie ligt daarmee op het hoogste niveau sinds september. Een stijging lag voor de hand, maar deze viel hoger uit dan de consensusverwachting onder marktanalisten. Ook de kerninflatie, de inflatie geschoond voor voedsel- en energieprijzen, noteert met 3,8% hoger dan vooraf was ingeschat. Dit is na het sterke arbeidsmarktrapport van vorige week koren op de molen voor de haviken binnen de Amerikaanse centrale bank. Deze voorstanders van een strikt(er) monetair beleid krijgen hun gelijk nu de kans op een renteverlaging in juni zienderogen slinkt. De duiven binnen de Federal Reserve (Fed), voorstanders van een ruim monetair beleid, zien ook dat de strijd tegen inflatie nog niet is gestreden. De huidige inflatie is door de nog steeds sterke economie maar lastig in te dammen. De ogen richten zich nu op de naderende Fed-vergadering op 1 mei die naar verwachting duiding zal geven over het beleid voor de rest van het jaar.
ECB zet seinen op groen voor renteverlaging in juni
Aan deze kant van de Atlantische oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) juist de weg vrij voor de eerste renteverlaging in juni. De situatie in de eurozone is dan ook anders dan in de Verenigde Staten. De economie van de eurozone, en met name die van Duitsland en Frankrijk, ligt er een stuk slechter bij dan die van de VS. De tegenvallende economische activiteit zorgt er voor dat de inflatie sneller afkomt. Deze dalende trend zet in de eurozone vooralsnog door. De ECB kondigde, bij monde van president Christine Lagarde, aan een verlaging van de beleidsrente in juni ‘passend’ te vinden, mits de tussentijdse informatie en economische projecties ‘voldoende vertrouwen’ geven. Hoeveel renteverlagingen er verder dit jaar volgen is ongewis. Markten prijzen er eind van de week tenminste drie in. Het bedrijfsleven kijkt reikhalzend uit naar de eerste renteverlagingen nu de hoge rentelasten serieus pijn beginnen te doen. Uit de Bank Lending Survey blijkt dat de vraag naar krediet nog steeds afneemt, ook nu de economie enig teken van opleving lijkt te geven. Onder beleggers speelt de vraag of de ECB de economie nu niet té sterk aan het afknijpen is.