Geopolitieke onrust drijft beleggers naar veilige havens
Turbulentie op de aandelenmarkten
Aandelenmarkten hadden een slechte week. Aanvankelijk was er weinig aan de hand, maar het tegenvallende inflatiecijfer uit de VS gooide al snel roet in het eten. Nu het steeds waarschijnlijker wordt dat de Amerikaanse beleidsrente in juni niet wordt verlaagd, deden aandelen een stap terug. Toch herstelde de belangrijkste beursindices zich toen donderdag de ECB en de meevallende Amerikaanse producentenprijzen verlichting boden. Op vrijdag ging het echter toch nog mis. Oplopende geopolitieke spanningen tussen Iran en Israël zorgden voor een risk-off sentiment waarna aandelen werden verkocht. Uiteindelijk sloten aandelen uit ontwikkelde landen (MSCI World DM) de week af met een verlies van 1,1% gemeten in lokale valuta. Aandelen uit opkomende landen (MSCI World EM) deden het in dat opzicht beter, en noteerden een winst van 0,3% in lokale valuta. Daarmee zijn aandelen uit opkomende markten, en met name Indiase en andere Aziatische aandelen, aan een sterke periode bezig. Sinds eind januari doen aandelen uit opkomende landen het beter dan aandelen uit ontwikkelde markten.
Aandelen uit opkomende markten vechten zich terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rendement op veilige euro-obligaties blijft achter bij Europese highyieldobligaties
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse kapitaalmarktrente in de lift
Ook de obligatiemarkten kenden een turbulente week. Het tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers stuwde kapitaalmarktrentes omhoog. Dit werd verder deel teniet gedaan door het risk-off sentiment waardoor de vraag naar veilige Amerikaanse Treasuries toenam. Het effectieve rendement op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie steeg 12 basispunten tot een niveau van 4,5%. Obligaties genoteerd in Amerikaanse dollar noteerden daardoor de grootste verliezen. De Europese obligatiemarkten lieten kleinere uitslagen zien. De Duitse kapitaalmarktrentes daalden licht over de linie. Per saldo sloten obligaties uitgegeven in euro daardoor met winst af. Het rendement op kredietcategorieën, en met name highyieldobligaties, was door het uitlopen van de risico-opslagen beperkter of zelfs negatief.
Geopolitieke onrust drijft olie- en goudprijs verder op
Door de toegenomen geopolitieke onrust stond de prijs voor een vat Brentolie vrijdagmiddag kortstondig boven $92 dollar per vat. Het hoogste punt in zes maanden tijd. Daarna zakte de prijs echter ook weer terug om het weekend in te gaan op $90,5. Dit is iets lager dan waar vorige week op werd afgesloten. Daardoor behaalden energiegrondstoffen een negatief weekrendement en trokken de brede S&P GSCI Index mee omlaag. De zoektocht naar een veilige haven stuwde ook deze week de goudprijs naar een nieuw record. Voor even piekte de prijs voor een troy ounce op $2426, maar ook hier viel de prijs terug en sloot af op $2356. Edelmetalen blijven verbazen en zijn dit jaar een van de best presterende beleggingscategorieën. Op de valutamarkten ging de euro flink onderuit en verloor in waarde ten opzichte van alle andere valuta’s. Het toegenomen renteverschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone zorgde ervoor dat de eurodollarkoers onderuit ging. De waarde van de euro daalde 1,8% en kost nu nog slechts $1,06. Over de linie genomen was de greenback populair deze week. Deze bekende veilige haven was ook afgelopen week een toevluchtsoord voor beleggers.