Omslagpunt voor Nederlandse economie
Robuuste Amerikaanse macrocijfers
De macro-economische cijfers over de Amerikaanse economie zijn overwegend gunstig. Dit bleek uit de diverse data die afgelopen week werden gepubliceerd. Zo werd de economische groei over het vierde kwartaal van vorig jaar naar boven bijgesteld. De groei kwam uit op 3,4% op jaarbasis. Daarnaast steeg het consumentenvertrouwen gemeten door de universiteit van Michigan in maart harder dan verwacht. Dit gold voor zowel de verwachtingen voor de toekomst als de huidige situatie. Ook de orders voor duurzame goederen stegen sterker dan waar analisten vanuit gingen. De inflatie, op basis van de PCE deflator, kwam in februari uit op 2,5% jaar-op-jaar. Exclusief voedsel- en energieprijzen bedroeg de inflatie 2,8%. De inflatie ligt nog boven de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank (Fed), maar de cijfers bewegen de goede kant op. Het is zeer waarschijnlijk dat de Fed de beleidsrente medio dit jaar voor de eerste keer gaat verlagen. Vooralsnog zit de Amerikaanse economie in een sweet spot.
Consumentenvertrouwen stijgt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“If the inflation prospects remain favourable, the policy rate may well be cut in May or June.”
Persbericht Riksbank
Zweedse centrale bank staat klaar om de beleidsrente te verlagen
De Zweedse centrale bank (Riksbank) gaat waarschijnlijk op korte termijn over tot versoepeling van het monetaire beleid. Mogelijk vindt al in mei een renteverlaging plaats. Hierdoor zal de Riksbank eerder het monetaire beleid versoepelen dan de ECB en de Fed. Vorige week handhaafde de Zweedse centrale bank de beleidsrente nog op 4%. Maar in de communicatie na de beleidsvergadering werd uitdrukkelijk gehint op monetaire versoepeling. In het persbericht stond dat wanneer de inflatievooruitzichten gunstig blijven de beleidsrente in mei of juni wordt verlaagd. Op de financiële markten wordt een kans van ruim 75% ingeprijsd op een renteverlaging in mei. Daarnaast werden de vooruitzichten voor de beleidsrente in de komende jaren neerwaarts bijgesteld ten opzichte van de projecties van november vorig jaar. Voor eind 2025 wordt nu uitgegaan van een beleidsrente van 3% waar dat in november nog 4% was. Zowel de daling van de inflatie als de zwakke economische cijfers zijn aanleiding voor de draai in het beleid.
Economisch herstel in Nederland verwacht
De Nederlandsch Bank (DNB) verwacht dat we in Nederland aan de vooravond staan van een economische herstelfase. Deze verwachting is gebaseerd op de omslag in de conjunctuurindicator. De afgelopen 20 jaar vielen omslagpunten in deze indicator samen met de omslagpunten in de conjunctuurcyclus. De conjunctuurindicator signaleert omslagpunten in de economie en loopt gemiddeld zes maanden vooruit op de golfbeweging in de economische groei. De indicator is opgebouwd uit vijf deelindicatoren, waaronder de verwachtingen van huishoudens en bedrijven over de economie en de nieuwe orders voor bedrijven. De huidige opleving wordt breed gedragen, want in alle deelindicatoren is een omslag te zien. De stijging is dan ook een duidelijk signaal dat de opgaande fase in de economische cyclus begint. Dit is positief nieuws voor de Nederlandse economie. De Nederlandse economie beleefde namelijk een zwak 2023. In de eerste drie kwartalen van 2023 was sprake van economische krimp, waarna in het vierde kwartaal licht herstel volgde.