Optimisme overheerst
Opmars aandelen zet door
Het positieve sentiment op de wereldwijde aandelenmarkten houdt aan. Het feit dat de Fed en de ECB de verwachte renteverlagingen voor zich uitschuiven kan de markten niet deren. Onder meer de Amerikaanse S&P500 en de MSCI World tikten nieuwe recordniveaus aan. Aandelen uit de ontwikkelde landen (MSCI World) sloten de week af met een winst van 2,5% gemeten in euro. De opkomende markten (MSCI Emerging Markets) deden het met een plus van 1,2% in euro wat minder goed. Positief voor de houdbaarheid van de aandelenrally is dat nu ook de winstverwachtingen verbetering laten zien. In maart werden de winstverwachtingen naar boven bijgesteld in vrijwel alle regio’s. Alleen in China verslechterden de vooruitzichten. Japan liet de sterkste verbetering in de winstrevisies zien. De verbetering in de winstvooruitzichten is goed nieuws voor de aandelenmarkten en beleggers reageerden dan ook positief.
Aandelenrally zet door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes bewegen zijwaarts
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Centrale banken zetten de obligatiemarkten maar beperkt in beweging
Op de obligatiemarkten bleven de uitslagen relatief beperkt. De kapitaalmarktrentes sloten de week per saldo wat lager af. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 12 basispunten naar 2,32%. De Amerikaanse 10-jaarsrente zakte van 4,31% naar 4,20%. De beleidsvergaderingen van de centrale banken hadden daarmee een beperkte impact. Dat is niet verwonderlijk omdat ze, buiten de verlaging van de Zwitserse beleidsrente, nauwelijks verrassingen bevatten. De verwachte verlagingen van de Amerikaanse en Europese beleidsrentes voor de tweede helft van 2024 zijn al geruime tijd ingeprijsd. Obligatiebeleggers wachten op nieuw richtinggevend nieuws. De economische cijfers kunnen dat nog niet bieden. Ook op de markten voor kredietobligaties blijft het relatief rustig. Het aantal wanbetalingen blijft relatief laag en de risico-opslagen laten beperkte uitslagen zien.
Goudprijs handhaaft zich op recordhoogte
Niet alleen op de aandelenmarkten regent het records. Ook de goudprijs tikte kortstondig een nieuwe recordprijs aan boven de $2.200 per troy ounce. De stijging vond plaats na de beleidsvergadering van de Fed. Lagere reële rentes worden over het algemeen als positief voor goud gezien. Uiteindelijk sloot goud de week toch nog licht lager af op $2.160. Ook de meeste andere grondstoffen sloten de week wat lager af. Dit resulteerde in een weekrendement van ongeveer -0,1% voor de brede grondstoffenindices. Ook op de valutamarkten bleven de uitslagen grotendeels beperkt. De euro sloot de week licht lager af ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 1,08. Ten opzichte van de Zwitserse frank steeg de euro wel. Dit kwam met name door de onverwachte renteverlaging van de Zwitserse centrale bank.