Renteverlagingen in aantocht
Eerste renteverlaging ECB in zicht
De Europese Centrale Bank (ECB) maakt de weg vrij voor de eerste renteverlaging in juni. Afgelopen donderdag besloten de ECB-beleidsmakers de beleidsrente, conform verwachting, ongemoeid op 4% te laten. ECB-president Lagarde gaf aan vertrouwen te hebben in het pad naar lagere inflatie. Toch komt de huidige vergadering, alsook die in april, te vroeg om hier definitief uitsluitsel over te geven. De ECB verwacht in juni genoeg data, met name over de loonontwikkeling en bedrijfswinsten, te hebben om een daadwerkelijke renteverlaging te overwegen. Het pad naar een minder restrictief monetair beleid zou daarmee ingeslagen worden. Markten hebben intussen het aantal verwachte renteverlagingen voor dit jaar wel flink teruggeschroefd. Waar men begin januari nog uitging van zes renteverlagingen dit jaar, is dat inmiddels gezakt naar vier. Lagarde gaf hier geen expliciet commentaar op, maar onderschreef wel dat dit in lijn is met wat beleidsmakers reëel achten. Zij werden ondersteund door de nieuwe inflatie- en groeiprognoses. In 2024 zal de inflatie naar verwachting op 2,3% uitkomen in plaats van 2,7% waar men initieel vanuit ging. In 2025 zal de inflatie richting de 2%-doelstelling gaan.
ECB bereidt zich voor op een lagere rente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Trump leidt in de peilingen voor de presidentsverkiezingen volgens de opiniemakers van Real Clear Politics
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse verkiezingen in nieuwe fase
Ook in de Verenigde Staten was het een belangrijke week. Op Super Tuesday won Donald Trump de belangrijke voorvierkiezingen van de Republikeinse partij. President Joe Biden opende vervolgens tijdens de State of the Union alvast de aanval op zijn tegenkandidaat. De Amerikaanse verkiezingen wachten daarmee hoogstwaarschijnlijk eenzelfde clash als in 2020, toen de Democraten aan het langste eind wisten te trekken. Beleggers waren vooral geïnteresseerd in de speech van Federal Reserve (Fed) voorzitter Jerome Powell aan het Amerikaanse congres en konden na afloop opgelucht ademhalen. Powell achtte het zeer waarschijnlijk dat de beleidsrente dit jaar wordt verlaagd. Markten gaan er vanuit dat er dit jaar tenminste drie renteverlagingen in het verschiet liggen. Beleidsmakers hebben nog iets meer vertrouwen nodig dat de inflatie ook op langere termijn in de buurt van de 2%-doelstelling blijft. Daarmee geeft Powell aan geen haast te hebben met het doorvoeren van de eerste renteverlaging. Ook hiervoor ligt de vergadering in juni het meest voor de hand.
Nieuw steunpakket moet Chinese economie redden
In China waren alle ogen gericht op premier Li Qiang tijdens het Nationale Volkscongres. Tijdens dit congres presenteert de premier de plannen, wetten en begrotingen die namens de Communistische Partij worden voorgedragen. De belangrijkste speerpunten zijn: een economisch groeidoel van 5%, meer geld naar defensie en een groot steunpakket voor de kwakkelende binnenlandse economie. Die gaat nog altijd gebukt onder een vastgoedcrisis, hoge jeugdwerkloosheid en deflatie. Daarnaast nemen de buitenlandse investeringen af en zakt de industriële productie terug. Het steunpakket richt zich met name op het verruimen van begrotingsbeleid. Verder is het de ambitie van president Xi Jinping om de Chinese economie meer richting een consumptiegedreven economie te sturen in plaats van een investerings- en exportgedreven economie. Het ruime steunpakket zorgt er mede voor dat het Chinese begrotingstekort verder zal oplopen. Vorig jaar werd het groeidoel van 5% nipt gehaald door het begrotingstekort tot 3,8% te laten oplopen. Enigszins in strijd met het beoogde doel van 3%. Al met al waren aandelenmarkten niet onder de indruk. De Hang Seng Index verloor deze week opnieuw en noteert dit jaar nog altijd een negatief rendement.