Dalende rente zorgt voor groene cijfers
All-time highs verder omhoog bijgesteld
Aandelenmarkten hebben hun records weer verder aangescherpt. De zalvende woorden van Jerome Powell en het steevaste AI-optimisme stuwden koersen verder omhoog. De Amerikaanse S&P500 Index, samengesteld uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, noteerde donderdag een stand van 5157 punten. Daarna deden Amerikaanse aandelen een stap terug en sloten de week af met een klein verlies van 0,2% in dollars gemeten. De Europese koersborden kleurden groen en sloten 1,2% hoger. In zowel Frankfurt, Parijs als Amsterdam werden records verbroken. De Franse CAC40 Index doorbrak de grens van 8000 punten en is daarmee verdubbeld sinds het uitbreken van de coronapandemie vier jaar geleden. Ook onze eigen AEX Index nadert de psychologische grens van 900 punten. Opkomende markten wisten slechts gedeeltelijk te profiteren en noteerden een winst van 0,9% in lokale valuta. Aziatische aandelen schreven nog zwarte cijfers, maar elders kleurden de borden rood. De aanhoudende recordregen is niet voor een ieder vanzelfsprekend. Diverse partijen waarschuwen voor tegenvallende aandelenrendementen mede veroorzaakt door afzwakkende economische groei, aanhoudende inflatie en dalende bedrijfswinsten.
Franse aandelenmarkt bereikt nieuw record
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese renteverschillen steeds kleiner (verschil 10-jaarsrentes versus Duitsland)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Alle obligatiecategorieën in het groen
Obligatiebeleggers hadden een goede week. Ondanks dat hier geen records werden doorbroken, noteerden alle vastrentendewaardencategorieën een plus. Optimisme in de woorden van Jerome Powell en Christine Lagarde over renteverlagingen in juni drukte de rentes omlaag en duwde de obligatiekoersen omhoog. De Duitse en Amerikaanse 10-jaarsrentes zakten respectievelijk 15 en 11 basispunten. Doordat de 2-jaarsrente minder zakte, werd de rentetermijnstructuur weer iets meer invers. De risico-opslag voor Europese landen ten opzichte van Duitsland heeft een dalende beweging ingezet. Zorgen om de Duitse economie en het risk-on sentiment zorgen er voor dat renteverschillen met andere Europese landen verder inkomen. Dit maakt dat Duitse obligaties tot op heden achterblijven bij andere Europese staatsobligaties. Ook krediet- en highyieldobligaties zaten in de lift. Omdat risico-opslagen nagenoeg niet veranderden, konden zij meeprofiteren van de dalende rentes.
Records voor de goudprijs en Bitcoin
Op de grondstoffenmarkten was het de beurt aan de goudprijs om een record uit de boeken te schrijven en de week af te sluiten op $2.185 per troy ounce. Doordat de centrale banken de rente op termijn gaan verlagen, wordt een goudbelegging aantrekkelijker. Ook speelt goud een belangrijke rol als veilige haven in tijden van geopolitieke onrust. De brede grondstoffenindex ging mede door een dalende olieprijs onderuit en noteerde een verlies van 1,8% in euro’s. Op de valutamarkten herstelde de euro ten opzichte van dollar. Als de rente in de VS harder daalt dan in de eurozone, dan werkt dat de euro verder in de hand. Uiteindelijk sloot de eurodollarkoers op $1,09. Binnen de cryptovaluta’s werd wel een record verbroken. Voor een korte tijd piekte de prijs van Bitcoin boven $70.000, om vervolgens weer terug te vallen tot $68,385. Doordat Amerikaanse grootbanken crypto ETF’s zijn gaan uitgeven, is er fors meer kapitaal naar de cryptomarkten gestroomd.