Inflatiezorgen zetten obligaties op verlies
Aandelen stijgen in weerwil van inflatiecijfers
De signalen dat de strijd tegen inflatie in Europa nog niet is gewonnen, leken aandelenmarkten afgelopen week niet te deren. Dit was ten dele toe te schrijven aan het verlies van een week eerder. Toen kwamen de Amerikaanse inflatiecijfers naar buiten die eenzelfde beeld schetsten en prijsden aandelenmarkten de renteverhogingen ten dele in. Een wellicht belangrijkere factor is de relatief robuuste economische data in de Verenigde Staten en Europa. Een belangrijke vraag is of deze visie standhoudt als centrale banken de rente verder verhogen. Aandelen uit de ontwikkelde markten stegen afgelopen week met 1,9% in lokale valuta’s gemeten. Aandelenmarkten van opkomende landen noteerden 1,5% hoger met name geholpen door Chinese aandelen die circa 3,8% hoger sloten in lokale valuta.
Aandelenmarkten hoger ondanks aanhoudende inflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Forse stijging Europese rente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligaties op verlies door vooruitzicht renteverhogingen
Kapitaalmarktrentes in Europa stegen afgelopen week fors op het nieuws dat de beleidsrente door de ECB waarschijnlijk verder wordt verhoogd in de strijd tegen de inflatie,. Financiële markten prijzen nu in dat de beleidsrente van de ECB – momenteel 2,5% - nog tot circa 4% zal stijgen dit jaar. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 18 basispunten tot 2,71%. De Amerikaanse tegenhanger bleef daarentegen stabiel op 3,95%. Door de rentebeweging leverden Duitse staatsobligaties 1,4% rendement in. Ook Europese kredietobligaties verloren en noteerden een min van 1,0%. De verliezen op meer risicovolle obligaties waren beperkter. Wereldwijde highyieldobligaties noteerden 0,2% (euro hedged) lager en EMD in harde valuta verloren 0,3% (euro hedged). EMD in lokale valuta behaalde een licht positief rendement in euro’s gemeten.
Grondstoffen hoger door gunstige vooruitzichten China
Grondstoffenindices sloten de week gemiddeld 2,2% (equal weight index) en 3,3% (GSCI) hoger. De belangrijkste bijdrage kwam van energie met een stijging van 5,1%. Dieselprijzen zagen een forse stijging doordat steeds meer Russische productie wordt geweerd vanwege de internationale sancties tegen het land. Momenteel bevindt zich een record van ruim 3 miljoen vaten diesel op schepen op zee in de zoektocht naar een bereidwillige koper. De prijs van diesel ligt echter nog ver verwijderd van de niveaus die in de loop van 2022 werden gehaald. Ook basismetalen zagen hun koersen stijgen door het positieve sentiment rondom de Chinese economie. De Europese gasprijs daalde daarentegen verder en staat nu op €44,9 per MWh – een niveau dat medio 2021 ook werd gezien. De uitslagen op valutamarkten waren beperkt. De euro noteerde eind vorige week 1,06 tegenover de Amerikaanse dollar. Een bescheiden stijging ten opzichte van de koers van 1,05 een week eerder.