Europese inflatie hardnekkig hoog
Geldontwaarding hoger dan verwacht
De Europese inflatiecijfers die afgelopen week naar buiten kwamen vielen tegen. De cijfers lagen voor het grootste deel hoger dan verwacht en lieten zien dat de inflatie in een aantal landen - na enkele maanden van daling - weer stijgt. De Nederlandse inflatie kwam uit op 8,0% op jaarbasis tegen 7,6% een maand eerder. Ook de Spaanse en Franse inflatiecijfers kwamen met respectievelijk 6,1% en 6,2% op jaarbasis hoger uit dan verwacht. Voor de eurozone als geheel kwam de inflatie op maandbasis uit op 0,8%. Hoger dan de verwachting van 0,5% en voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer een toename op maandbasis. De hardnekkig hoge inflatie betekent dat de ECB het monetaire beleid verder moet verkrappen. Lid van de raad van bestuur van de ECB Pierre Wunsch stelde afgelopen week dat een beleidsrente van boven de 4% mogelijk in het verschiet ligt als de inflatie niet naar beneden komt.
Europese inflatie nog niet getemd (j-o-j inflatie)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Chinees sentiment verbetert
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Chinees sentiment draait ten positieve
Ook de Chinese economie lijkt de coronapandemie langzamerhand achter zich te laten. Eind vorig jaar steeg het aantal coronabesmettingen nog snel na het los laten van het zero-covidbeleid. Inmiddels lijkt echter het virus ook in China op zijn retour. Het aantal besmettingen stabiliseert en ook het officiële aantal doden neemt nauwelijks meer toe. De Chinese bedrijven lijken het desondanks positief in te zien. De manufacturing PMI steeg van 50,1 naar 52,6. Economen hielden rekening met een aanzienlijk beperktere stijging. Ook de non-manufacturing PMI zette met 56,3 ten opzichte van 54,4 een maand eerder, een sterker dan verwachte stijging neer. Tel daarbij op de gematigde inflatie (2,1% op jaarbasis), het relatief accomoderende monetaire beleid en een sterke stijging van nieuwe leningen, en de Chinese groei lijkt weer te accelereren. Dat is goed nieuws voor de Chinese president Xi Jinping die afgelopen zondag tijdens het jaarlijkse volkscongres zijn economische plannen presenteerde en zei te verwachten dat de Chinese economie dit jaar met 5% zal groeien.
Verenigd Koninkrijk en EU bereiken deal over Noord-Ierland
De Brexit-deal waarmee het Verenigd Koninkrijk ruim 3 jaar geleden de EU verliet, kende afgelopen jaren nog een zeer beladen openstaand issue: de status van Noord-Ierland. Premier Rishi Sunak is er ingeslaagd toch met een werkbare deal te komen waarin zowel de EU als de Britse regering zich kunnen vinden. Onderdeel van het nieuwe plan zijn onder andere speciale green lanes via welke Britse producten makkelijker Noord-Ierland binnen kunnen komen als deze niet bedoeld zijn voor verdere export. Onder de nieuwe afspraken blijft er wel een rol voor EU-wetgeving in Noord-Ierland. Dit betekent dat ook het Europese hof van Justitie in sommige gevallen een rol houdt bij de arbitrage van Noord-Ierse handelszaken. Wel is er een mechanisme – de Stormont brake – ingebouwd waarmee het Verenigd Koninkrijk bedrijven eventueel kan beschermen tegen EU-wetten. Het is nog niet duidelijk of het nieuwe plan het uiteindelijk ook politiek gaat halen. De Noord-Ierse Democratic Unionist Party stelde zich sceptisch op en heeft nog geen steun voor de deal uitgesproken. Het sentiment in het Britse bedrijfsleven liet afgelopen maand in ieder geval een verbetering zien.