2-jaarsrentes naar hoogste niveau in jaren
Aandelen onder druk
Aandelenmarkten sloten de week met verlies af. De aanhoudend hoge inflatie in zowel de Verenigde Staten als de eurozone maakt beleggers nerveus. De verwachting is inmiddels dat centrale banken het monetaire beleid de komende maanden verder verkrappen en in de tweede helft van het jaar niet zullen versoepelen. Van dit laatste werd eerder nog uitgegaan. De ruimte voor centrale banken om het beleid te versoepelen, zal de komende jaren kleiner zijn, zoals we verwachten in ons basisscenario Flags & Frictions. Aandelen uit de ontwikkelde markten daalden met meer dan 2% in lokale valuta. In euro’s gemeten was het verlies wat lager vanwege de depreciatie van de euro. Vooral de Amerikaanse aandelenmarkt stond onder druk. Het verlies bedroeg daar bijna 3%. Aandelen uit de opkomende markten deelden in de malaise en noteerden afgelopen week een verlies van 2,5% in lokale valuta. In euro’s gemeten was het verlies een procentpunt lager.
Aandelen geven terrein prijs
Bron: Bloomberg, Achmea IM
2-jaarsrentes stijgen verder
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rentes zetten opmars voort
Het vooruitzicht op meer monetaire verkrapping door de aanhoudend hoge inflatie leidde tot oplopende rentes. De Duitse 2-jaarsrente steeg tot boven de 3%. Dit is het hoogste niveau sinds 2008. De Duitse 10-jaarsrente steeg afgelopen week met 10 basispunten naar 2,54%. In de andere eurolanden waren vergelijkbare rentestijgingen waar te nemen. Ook in de Verenigde Staten zette de rentestijging door. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg naar 4,8%, het hoogste niveau sinds 2007. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg naar 3,94%, een stijging van 13 basispunten. Per saldo sloten staatsobligaties en kredietobligaties met een hoge kredietwaardigheid de week in het rood af. Maar ook de risicovollere vastrentende categorieën stonden onder druk door de stijgende risicovrije rente, terwijl de risico-opslagen nauwelijks veranderden. Staatsobligaties uit opkomende landen in lokale valuta (EMD LC) noteerden een kleine plus doordat de euro in waarde daalde ten opzichte van de opkomendelandenvaluta’s.
Monetair beleid drijft valutakoersen
Het totaalrendement op een breed gespreide grondstoffenportefeuille was afgelopen week negatief. Grondstofprijzen stonden over nagenoeg de hele linie onder druk. Vooral de metaalprijzen gaven terrein prijs. De Europese gasprijs steeg enkele procenten na de forse daling in de weken ervoor. Op de valutamarkt steeg de Amerikaanse dollar in waarde ten opzichte van de andere grote valuta’s. De appreciatie ten opzichte van de euro bedroeg meer dan 1%. Ten opzichte van de Japanse yen nam de euro licht in waarde toe. Zolang het Japanse monetaire beleid uiterst ruim blijft in vergelijking met dat in de Verenigde Staten en de eurozone, zal de Japanse yen zwak blijven. Maar als de BoJ het beleid ook gaat normaliseren, kan de Japanse munt fors in waarde stijgen. Dat gebeurde december vorig jaar toen de BoJ onverwachts het renteplafond met 25 basispunten naar boven bijstelde en de yen in één dag met meer dan 4% opveerde.