Markten onderuit
Aandelenmarkten geven terrein prijs
Het feit dat centrale banken nog niet overwegen om hun beleid te veranderen, zorgde ervoor dat financiële markten de week in mineur afsloten. Hoewel de inflatiedruk langzaam aan het afnemen is, reageren de markten uiterst overspannen op nieuwe uitlatingen van centrale bankiers. Deze week draaide het positieve sentiment van de eerste weken om en kleurden aandelenmarkten rood. In lokale valuta’s gemeten daalden aandelen uit ontwikkelde markten met 1,0%. Alleen Japanse aandelen konden zich gedeeltelijk aan de malaise onttrekken en stegen per saldo 0,6% in Japanse yen. Ook aandelen uit de opkomende landen beleefden met een daling van 0,5% in lokale valuta’s een matige week. De onderliggende regio’s laten duidelijke verschillen zien, in met name het kalenderjaarrendement. Zo zijn vooral Aziatische aandelen het jaar sterk begonnen. Latijns-Amerikaanse aandelen hebben hun winst uit de eerste weken van het jaar echter weer zo goed als prijs gegeven. In reactie op de catastrofale aardbeving in Turkije kelderde de Borsa Istanbul 100 Index en is besloten de beurs tot volgende week te sluiten.
Gemengd beeld in opkomende markten
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risico-opslag risicovolle obligaties daalt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Stijgende rente kleurt obligatiemarkten rood
Kapitaalmarktrentes liepen weer fors op afgelopen week. Hierdoor nadert de Duitse 2-jaarsrente het niveau van eind december. De Amerikaanse 2-jaarsrente staat inmiddels 7 basispunten hoger dan ultimo 2022. Doordat de lange looptijden bij deze rentestijging achterblijven, wordt de rentetermijnstructuur nog meer invers. Het verschil tussen de 10-jaars en 2-jaars Duitse staatsrente bedraagt 38 basispunten. Voor de Amerikaanse tegenhanger liep dit zelfs op naar meer dan 80 basispunten. Beleggers sorteren hiermee voor op naderende verhogingen van beleidsrentes op korte termijn en een daling op langere horizon. Kredietopslagen op veilige investment-grade obligaties bleven per saldo gelijk. De kredietopslagen op meer risicovolle Amerikaanse highyieldobligaties en obligaties uit opkomende landen in harde valuta (EMD Hard) liepen iets uit. Hiermee sloten alle vastrentende waarde categorieën de week met verlies af.
Olieprijs in de lift
Energiegrondstoffen waren een van de weinige categorieën die de week positief afsloten. Hierdoor werden de verliezen van de eerste weken iets verzacht. Westerse sancties hebben Rusland ertoe bewogen zijn olieproductie verder terug te schroeven. Hierdoor steeg de prijs voor een vat Brent olie naar $86,4, ruim 8% hoger ten opzichte van een week eerder. De Europese gasprijs is echter verder gedaald. De relatief milde winter en het gebruik van alternatieve bronnen, zoals LNG, zorgt ervoor dat de gasprijs zijn laagste punt sinds september 2021 bereikte. Op de valutamarkten verloor de euro ten opzichte van de meeste andere valuta’s. Per saldo staan de valutakoersen weer op het niveau van eind december.