Centrale banken verhogen beleidsrentes
Fed-beleid vanaf nu data dependent
De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogde de beleidsrente conform verwachting met 25 basispunten naar de bandbreedte van 4,25% tot 4,5%. De meeste aandacht ging uit naar de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell over de toekomstige richting van het beleid. Powell gaf aan dat vanaf dit moment alle beslissingen “data dependent” zijn. Dit betekent dat vanaf nu de economische ontwikkelingen en het inflatiebeeld het rentebeleid bepalen. De Amerikaanse inflatie is gepiekt en de daling is ingezet. Tegelijkertijd zijn de economische data gemengd. Zo blijft de arbeidsmarkt sterk, maar is het vertrouwen in de industrie hard gedaald. Wanneer deze trends doorzetten, is het aannemelijk dat de Fed in maart de rente constant houdt. Tegelijkertijd lijken de Fed-leden echter beducht om niet te snel de voet van de rem te halen. De vrees dat de inflatie nog niet is bedwongen is groot. Meer renteverhogingen worden dan ook niet uitgesloten en renteverlagingen zijn volgens Powell voorlopig niet aan de orde.
“We will continue to make our decisions meeting by meeting, taking into account the totality of incoming data and the outlook for economic activity and inflation.”
Fed-voorzitter Jerome Powell
“We know that we have ground to cover. We know that we are not done. What we are saying is that as we receive projections, we will need to assess what rates, what level, what pace will be needed in order to raise (interest rates) significantly into too restrictive levels and to stay there for sufficiently long so that we are confident that at those rates we will actually deliver the 2% objective medium term that we have set for ourselves.”
ECB-president Christine Lagarde
ECB zet beleid van renteverhogingen door
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de beleidsrente. De depositorente werd met 50 basispunten verhoogd naar 2,5%. De herfinancieringsrente werd opgetrokken van 2,5% naar 3,0%. De ECB is naar eigen zeggen nog niet op het punt gekomen dat ze het tempo van renteverhogingen gaan terugschroeven. Ook in maart gaat de beleidsrente waarschijnlijk met 50 basispunten omhoog. Tegelijkertijd bevestigde de ECB dat na maart het rentepad afhankelijk wordt van de economische data. Toch lijkt de ECB verder van de piek in de beleidsrente verwijderd dan de Fed. Om de inflatie richting de 2% te duwen, zal de beleidsrente volgens de ECB nog “significant” moeten stijgen. Volgens Lagarde is in maart de piek in de beleidsrente daarom waarschijnlijk nog niet bereikt. Tegelijkertijd lijkt er echter tweespalt te bestaan binnen de ECB over het toekomstig beleid. De ECB geeft ook aan dat de risico’s voor economie en prijsstabiliteit nu meer in balans zijn. De eurozone-economie houdt zich beter dan verwacht en de inflatie komt sneller af dan eerder werd voorspeld. De noodzaak om de beleidsrente nog fors verder te verhogen neemt daardoor af. Tot slot werden de details bekend gemaakt over de afbouw van de obligatieportefeuille op de balans van de ECB. Maandelijks zal €15 miljard van de opbrengsten van aflossende obligaties niet worden geherinvesteerd.
BoE dicht bij piek in de beleidsrente
De Bank of Engeland (BoE) was de derde belangrijke centrale bank die afgelopen week de beleidsrente verhoogde. De Britse centrale bank trok het rentetarief met 50 basispunten op van 3,5% naar 4%. Vanaf nu zal een eventuele verdere stijging van de beleidsrente ook bij de BoE data dependent zijn. Daarmee lijkt ook in het Verenigd Koninkrijk de piek in de rentecyclus nabij. De financiële markten verwachten nog één renteverhoging van 25 basispunten. De BoE houdt echter nog een slag om de arm. Centralebankgouverneur Bailey gaf aan dat het te vroeg is om de overwinning op de inflatie te claimen. Vooral de situatie op de Britse arbeidsmarkt wordt met argusogen gevolgd. De arbeidsmarkt is krap en er is sprake van opwaartse druk op de lonen. Zo ligt de loongroei boven de 7%. Door de coronapandemie en de brexit is er een tekort aan arbeidskrachten. Daarnaast is de arbeidsonrust groot, gezien het grote aantal stakingen. De risico’s voor de inflatie liggen volgens de BoE dan ook nog steeds aan de bovenkant. De Britse economie stevent echter ook af op een, naar verwachting milde, recessie. Dit zal de opwaartse druk op de inflatie doen verminderen en maakt het niet waarschijnlijk dat de beleidsrente nog veel verder wordt verhoogd.