Positief sentiment houdt aan
Aandelenmarkten wederom op winst
Aandelen begonnen de week vlak, maar na de beleidsvergaderingen van de Fed en de ECB liepen de koersen op. Na de sterke arbeidsmarktcijfers over januari ging de winst aan het eind van de week deels weer verloren. Per saldo sloten de aandelenmarkten uit de ontwikkelde markten (MSCI World) de week af met een winst van ongeveer 1%. Aandelen uit de opkomende markten (MSCI EM) deden het met een verlies in euro van 1,3% beduidend slechter. Beleggers anticipeerden op een spoedig einde van de monetaire verkrapping in de ontwikkelde landen. Ook lijken ze vooruit te lopen op renteverlagingen later dit jaar. Ook de meevallende bedrijfscijfers helpen het positieve sentiment. Energiebedrijven als Shell en Exxon hebben in 2022 recordwinsten geboekt. Zo wist, het sinds kort Britse, Shell de winst in 2022 te verdubbelen tot bijna €40 miljard. Eerder rapporteerde het Amerikaanse Exxon ook al een recordwinst. De winsten werden gestuwd door de hoge energieprijzen en opgelopen marges. Daarmee profiteerde de fossiele energiesector optimaal van de energiecrisis. Dit tot wrevel van politici en NGO’s aan beide kanten van de oceaan. De roep om extra belastingen op ‘overwinsten’ van bedrijven blijft groot.
Herstel aandelenmarkten zet door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risico-opslag Italiaanse 10-jaarsrente daalt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligatiemarkten anticiperen op einde rentecyclus
Het centralebankbeleid was ook op de obligatiemarkten het belangrijkste thema. Het rentebesluit van zowel de Fed als de ECB werd door obligatiebeleggers positief uitgelegd. Obligatiebeleggers verwachten dat door de dalende inflatie en groeivertraging de centrale banken zo goed als klaar zijn met het verhogen van de rente. De meer hawkish woorden van ECB-president Lagarde werden genegeerd. De Duitse en Amerikaanse kapitaalmarktrentes daalden en de obligatiekoersen liepen vooral op donderdag hard op. Ook de Italiaanse rente daalde hard en dook even onder de 4%. De beter dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers verpestten vrijdagmiddag echter de positieve stemming. Door de sterke baangroei neemt de kans toe dat de Fed genoodzaakt is de beleidsrente verder op te trekken dan waar beleggers van uit gingen. Vooral de Amerikaanse rentes liepen hierdoor weer hard op. Per saldo sloot de Duitse 10-jaarsrente de week 5-basispunten lager af op 2,19%. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg per saldo met 1 basispunt naar 3,52%. Met uitzonderling van Amerikaanse staatsobligaties sloten alle obligatiecategorieën de week met winst af.
Valutamarkten in greep monetair beleid
Op de valutamarkten was het een volatiele week. In eerste instantie liep de koers van de euro versus de Amerikaanse dollar op tot boven de 1,10. Het hoogste punt sinds april 2022. Op vrijdag zakte de euro echter weer terug tot 1,08. Daarmee bewoog de eurodollarkoers mee met het sentiment rondom het monetaire beleid van de ECB en de Fed. In eerste instantie anticipeerden beleggers op een kleiner renteverschil. De Amerikaanse beleidsrente zou immers zijn gepiekt terwijl in de eurozone nog een aantal rentestappen zijn te gaan. Een dergelijk scenario is positief voor de euro. Door de goede Amerikaanse arbeidsmarktcijfers steeg echter de kans dat ook de Fed nog niet klaar is. De euro gaf hierop haar winst weer prijs. Op de grondstoffenmarkten zette de daling van de olieprijs door. De prijs van een vat Brentolie daalde bijna 8% tot onder de $80. Ook de industriële metalen stonden onder druk. Per saldo sloot de brede S&P GSCI index de week af met een verlies van circa 6%, de gelijk gewogen variant (Equal Weight) sloot de week met een verlies van ongeveer 3%.