Onvrede onder electoraat
Stabilisatie PMI neemt vrees voor recessie niet weg
De inkoopmanagersindex (PMI) voor de eurozone lag in november voor de 6de maand op rij onder de 50. Daarmee blijft de PMI duiden op economische krimp in de eurozone. De indexwaarde was wel beter dan verwacht en herstelde van 46,5 naar 47,1. De verbetering was zichtbaar bij zowel de industriesector als de dienstensector. De PMI voor de industrie steeg van 43,1 naar 43,8. Daarmee blijft het vertrouwen in de industriële sector historisch laag. Bedrijven leggen de focus op kosten- en capaciteitsreductie. Dit vertaalt zich onder meer in een stijgend aantal ontslagen. In de dienstensector is de situatie wat beter, maar ook daar duidt het ondernemersvertrouwen op aanhoudende krimp. De PMI van de dienstensector steeg naar 48,3.
Vertrouwen eurozone blijft laag
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Winst Milei met enthousiasme ontvangen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kiezers stemmen voor verandering
Het was een week met verrassende verkiezingsuitslagen. In Nederland behaalde de eurosceptische anti-immigratie partij PVV een historische overwinning. Met 37 van de 150 zetels zijn ze met afstand de grootste partij. Ook de nieuwe partij NSC, die inzet op een nieuwe bestuurscultuur, won fors en komt met 20 zetels in het parlement. De verkiezingsuitslag lijkt vooral een afrekening met de gevestigde orde. Op de financiële markten waren de Nederlandse verkiezingen een non-event. Dat kan niet gezegd worden van de Argentijnse presidentsverkiezingen. Ook daar werd met de gevestigde orde afgerekend. De libertariër Xavier Milei behaalde een daverende overwinning. Milei wil een radicaal hervormingsprogramma doorvoeren met onder meer een forse reductie van de overheidsuitgaven, het afschaffen van de centrale bank en het snoeien in het aantal ministeries. Een honderdtal linkse economen waarschuwden de Argentijnen daarom voor economische rampspoed bij een overwinning van Milei. Deze waarschuwing bleek aan dovemansoren gericht. Niet verwonderlijk na tientallen jaren van economisch wanbeleid waardoor Argentinië aan de bedelstaf is geraakt. De meeste Argentijnen hebben hierdoor het gevoel dat ze niets meer hebben te verliezen. Beleggers reageerden enthousiast op Milei’s overwinning: de Argentijnse beurs sloot de week 50% hoger af.
Chinese overheid schiet vastgoedsector te hulp
De Chinese autoriteiten zetten het bankwezen onder druk om de vastgoedsector te hulp schieten. Daarmee lijkt de Chinese overheid eindelijk werk te maken met het aanpakken van de vastgoedcrisis. Die trekt een zware wissel op de economie. De vastgoedcrisis begon in 2020 met de grote financiële problemen van de projectontwikkelaar Evergrande. Door het aanscherpen van de leenrestricties in combinatie met dalende vastgoedprijzen werd de schuldenlast van veel vastgoedbedrijven onhoudbaar. Volgens schattingen is er een financieringstekort van $446 miljard ontstaan door het dichtdraaien van de kredietkraan. De Chinese autoriteiten hebben nu een lijst gemaakt met vijftig vastgoedbedrijven die in aanmerking komen voor noodfinanciering. Banken worden onder druk gezet om de kredietkraan naar deze bedrijven weer open te draaien. Op deze manier hoopt men de vastgoedmarkt te stabiliseren, het vertrouwen te herstellen en ervoor te zorgen dat miljoenen appartementen worden afgebouwd.