Stabilisatie op de financiële markten
Een rustige week op de aandelenmarkten
Aandelen uit zowel de ontwikkelde landen als de opkomende markten sloten de week met een geringe winst af. De ontwikkelde markten (MSCI World) noteerden een plus van 0,8% in lokale valuta. De opkomende markten (MSCI EM) behaalden een winst van 0,5% in lokale valuta en 0% in euro. De Amerikaanse beurs had een korte week. Donderdag was de beurs gesloten vanwege Thanksgiving en vrijdag was het Black Friday met een vroege beurssluiting. De opkomst van Artifical Intelligence (AI) blijft een populair thema onder beleggers. Ook afgelopen week stond AI weer volop in de belangstelling. Bij OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, was het onrustig. De Raad van Bestuur ontsloeg CEO en oprichter Sam Altman. Maar na een opstand onder personeelsleden en aandeelhouders keerde Altman snel terug als CEO. De koers van Nvidia liep aan het begin van de week op naar een nieuw record van $505 per aandeel. Daarmee anticipeerden beleggers op goede bedrijfsresultaten en doorzettende groei. De winstcijfers vielen mee, maar het bedrijf maakte bekend dat het de lancering van AI-chips voor de Chinese markt uitstelt. Hierop viel de koers weer terug naar $478.
Koers Nvidia breekt record
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse 10-jaarsrente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitsland stopt met uitgeven ILB
De scherpe daling van de kapitaalmarktrentes zette niet door. Staatsobligaties sloten de week af met een klein verlies. De Duitse 10-jaarsrente steeg van 2,59% naar 2,64%. Dit ging gepaard met een weekverlies van 0,3% op Duitse staatsobligaties. Ook de andere eurolanden lieten negatieve rendementen zien. Kredietobligaties deden het wat beter door dalende risico-opslagen. Het opvallendste nieuws kwam echter uit Duitsland. Zonder een verdere toelichting maakte Duitsland bekend dat het vanaf 2024 stopt met het uitgeven van inflatie gerelateerde obligaties (ILB). Als mogelijke verklaringen wordt gewezen op de relatief beperkte vraag naar ILB en de onverwacht hoge inflatie van afgelopen jaar. Hierdoor waren ILB een duur instrument voor de Duitse overheid. De beslissing van Duitsland om te stoppen met ILB is slecht nieuws voor de markt voor Europese ILB. Deze markt is een stuk kleiner en meer geconcentreerd dan de markt voor nominale staatsobligaties. Door het wegvallen van Duitsland blijven Franse, Italiaanse en Spaanse ILB over voor beleggers die zich willen indekken tegen een onverwachte stijging van de inflatie in de eurozone.
Stabilisatie grondstoffenmarkten
Ook op de grondstoffenmarkten was sprake van stabilisatie. De prijs voor een vat Brentolie sloot de week onveranderd af op $80,6. Ook bij de industriële metalen zette de prijsdalingen niet door. Bij de agrarische producten was nog wel sprake van een gering verlies. De goudprijs steeg enkele dollars tot net boven de $2.000 per troy ounce. Edelmetalen blijven daarmee de best presterende grondstoffensector met een kalenderjaarwinst van bijna 9%. Verklaringen voor de aanhoudend hoge goudprijs zijn de recente zwakte in de Amerikaanse dollar en anticipatie op een verruiming van het Amerikaanse monetaire beleid. Als de Amerikaanse korte rente gaat dalen, maakt dat goud weer relatief aantrekkelijker versus kasgeld. Op de valutamarkten bleef de euro stabiel versus de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Zwitserse Frank.