Beurzen veren op door milde inflatiecijfers
Aandelen krijgen boost door gunstige inflatiecijfers
De aandelenmarkten reageerden positief op de lager dan verwachte inflatiecijfers. Doordat de risicovrije rente als gevolg van de lagere inflatie eveneens daalde (zie volgende paragraaf) wist met name de vastgoedsector te profiteren en deze steeg met 5,25%. De brede aandelenindex van ontwikkelde markten noteerden een winst van 2,4% in lokale valuta. Hierbij schreven Europese en Japanse aandelen gemeten in lokale valuta een iets hoger rendement bij (2,7%) dan Amerikaanse aandelen (2,4%). Aandelen van opkomende landen noteerden 2,1% hoger in lokale valuta. Opvallend hierbij was dat Chinese aandelen met een plus van slecht 0,1% het relatief slecht deden. Belangrijkste oorzaak van deze relatief slechte performance waren de Chinese techgiganten Alibaba en Tencent. Alibaba daalde met circa 10% nadat het bedrijf berichtte niet verder te gaan met een spin-off van zijn cloud-computing-activiteiten. De Amerikaanse restricties op de export van chips richting China speelt het bedrijf parten.
Vastgoedaandelen profiteren van inflatieontwikkeling
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes dalen sterk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Forse daling risicovrije rente
Door de combinatie van afzwakkende inflatie en tegenvallende economische ontwikkelingen daalden de kapitaalmarktrentes over de hele linie fors. Markten verwachten dat zowel de ECB als de Fed vanaf dit punt de rente vanaf volgend kalenderjaar zal gaan verlagen. De eerste renteverlagingen worden verwacht in het tweede kwartaal van 2024. Door dit bijgestelde beeld daalde de Duitse 10-jaarsrente met 13 basispunten naar 2,59%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde iets sterker met 21 basispunten naar 4,44%. Door deze bewegingen noteerden Europese en Amerikaanse staatsobligaties respectievelijk 1,1% en 1,0% hoger in lokale valuta. Ook op de kredietmarkten werden plussen genoteerd. Europese bedrijfsobligaties sloten 0,8% hoger en wereldwijde high-yield-obligaties noteerden 0,9% hoger. EMD in lokale en harde valuta noteerde respectievelijk 0,4% (in euro) en 1,4% (gehedged naar euro) hoger.
Olie en gas lager door terugvallende vraag
Op de energiemarkten kampten olie en gas met een terugvallende vraag en toegenomen voorraden. De Amerikaanse voorraad WTI steeg naar een 3-maands hoogtepunt. Ook de Europese gasopslag is met een vullingsgraad van meer dan 99% dik op niveau. De hoge voorraden zetten druk op de prijzen. De gasprijs in Europa daalde met 1,7%, een afname voor de vijfde opeenvolgende week, en staat nu op circa €45 per MWh. Ook de prijs van een vat Brentolie daalt al enige weken en noteert nu op $80,61 per vat. Op de valutamarkten beleefde de euro een sterke week en steeg met circa 2% naar 1,09 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Onder de valuta’s van opkomende landen deed de Russische roebel met een stijging van circa 1,0% ten opzichte van de euro het opvallend goed. Ondanks de westerse sancties tegen het land wist Rusland in oktober opnieuw een overschot op de handelsbalans van circa $11 miljard te realiseren.