Economisch beeld toont barsten
Lichte krimp Europese economie
De economische cijfers in Europa laten een steeds somberder beeld zien. Afgelopen week kwam naar buiten dat de Europese economie in het derde kwartaal van dit jaar met 0,1% is gekrompen. Economen gingen juist uit van een lichte groei met 0,1%. De Nederlandse groei blijkt met een economische krimp van 0,2% zelfs iets harder te zijn afgenomen. Dit betekent dat de Nederlandse economie al drie kwartalen op rij is gekrompen en nu circa 1,1% kleiner is dan eind vorig jaar. De zwakte van de Europese economie wordt veroorzaakt door de krimp van de industriële productie in de EU, in september met 1,1%. De Europese Commissie gaat er nu vanuit dat de Europese economie in 2023 met 0,6% zal groeien. Een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de 0,8% die men in september nog verwachtte. Door de economische zwakte laten de inflatiecijfers eveneens een daling zien. In de eurozone kwam het inflatiecijfer in oktober op jaarbasis uit op 2,9%. Een aanzienlijke daling ten opzichte van de 4,3% die een maand eerder werd genoteerd. En al helemaal in vergelijking met het recordinflatiecijfer van 10,6% dat precies een jaar eerder werd genoteerd.
Europese inflatie in neerwaartse trend
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie daalt verder
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Biden en Xi zoeken toenadering
In de Verenigde Staten ging er afgelopen week veel aandacht uit naar de top tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping. Tijdens de ontmoeting in de zijlijn van de Asia-Pacific Economic Cooperation top in San Francisco spraken de twee wereldleiders elkaar over de stroeve relatie tussen hun landen. Op een paar symbolische gestes na (o.a. het uitlenen van panda’s aan Amerikaanse dierentuinen door China) zijn er geen wezenlijke afspraken gemaakt. Desondanks werd de top door vele commentatoren als succesvol gezien, in de zin dat de kou tussen de landen iets uit de lucht lijkt. Joe Biden herhaalde na afloop van het gesprek met Xi dat China en de Verenigde Staten wat hem betreft concurrenten zijn. Van enig schrappen van de exportbeperkingen voor gevoelige technologie richting China is dan ook geen sprake. De economische cijfers in de Verenigde Staten tonen dat de strijd tegen de te hoge inflatie de goede kant op lijkt te gaan: in oktober kwam het Amerikaanse inflatiecijfer uit op 3,2% op jaarbasis. Een verdere daling ten opzichte van de 3,7% van een maand eerder.
Britse economie in lastig vaarwater
Ook in het Verenigd Koninkrijk lijkt de inflatie op zijn retour. Het inflatiecijfer voor de maand oktober noteerde 4,6% (j-o-j), fors lager dan de 6,7% van een maand eerder. Achter deze forse daling schuilt echter een economie die in toenemende mate met problemen kampt. De detailhandelsverkopen daalden in oktober onverwachts hard met 2,7% (j-o-j). Economen gingen uit van een krimp van 1,6%. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan de uitzonderlijke hoeveelheid regen die afgelopen periode op de Britse eilanden is gevallen. Ook de ontwikkeling van de huizenprijzen (een daling van 1,7% in november) wijst op lastige economische omstandigheden. Volgend jaar krijgen circa 1,6 miljoen huishoudens een lastenverzwaring voor de kiezen als zij hun hypotheek moeten herfinancieren tegen de huidige, hogere hypotheekrentes. Dit zet de Britse economie verder onder druk in de komende periode.