Economische activiteit zwakt af
Fed laat beleidsrente onveranderd
Alle ogen waren afgelopen week gericht op de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Zoals verwacht, hield de Fed de beleidsrente onveranderd op 5,25% tot 5,50%. Fed-president Jerome Powell sloot een verdere verhoging van de beleidsrente niet uit, mochten de inflatieontwikkelingen daar aanleiding toe geven. Desalniettemin was de toon van de vergadering per saldo aan de dovish kant. Op de rentemarkten daalde hierdoor de ingeprijsde kans op een nieuwe renteverhoging. De renteverhoging van afgelopen juli zou zo maar eens de laatste van deze verkrappingscyclus geweest kunnen zijn. Jerome Powell benadrukte hoe positieve effecten aan de aanbodzijde (participatiegraad, immigratie, productieketens) geholpen hebben de inflatie omlaag te brengen. De sterke renteverhogingen van de afgelopen 1,5 jaar hebben daarnaast geleid tot een verkrapping van de financiële condities. Dit heeft zijn weerslag op de kredietverlening en daarmee op de economische groei. Enige verdere afzwakking van economische groei en van de arbeidsmarkt zijn mogelijk noodzakelijk om de inflatie duurzaam op een lager niveau te krijgen en te houden.
Ingeprijsde renteverwachtingen afgenomen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Economische activiteit VS zwakt af
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse economische activiteit zwakt af
De Amerikaanse economie bleek deze verkrappingscyclus opvallend veerkrachtig. Langzaamaan wijzen echter steeds meer data op een afzwakking van de arbeidsmarkt en van de economische activiteit. Zo stegen de (“continuing”) werkloosheidsuitkeringen voor de zesde week op rij naar het hoogste niveau sinds april van dit jaar. Daarnaast bleef de baangroei (“non-farm payrolls”) achter bij de verwachtingen en liep de werkloosheid onverwachts op naar 3,9%. Meerdere indicatoren duiden op een afzwakking van economische activiteit. Zo daalden onder andere verschillende inkoopmanagersindices harder dan verwacht. De ISM Manufacturing en Services daalden beide harder dan verwacht, naar respectievelijk 46,7 en 51,8. De krimp in de industrie neemt toe, terwijl de groei in de dienstensector afneemt. Dit beeld werd bevestigd door de neerwaartse bijstelling van de S&P Global inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector naar 50,6.
Europese economie onder druk
De Europese economie ligt er al een langere tijd zwak bij en de vooruitzichten worden ook somberder. Dit was mede de reden dat de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand en de Britse centrale bank (BoE) afgelopen week de beleidsrentes onveranderd lieten en daardoor hun piek bereikt lijken te hebben. De eurozone-economie schurkt nog steeds tegen een recessie aan. Zo kromp de eurozone-economie het derde kwartaal met 0,1%. Wel werd de groei over het tweede kwartaal met 0,1% positief bijgesteld. Het definitieve cijfer van de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone kwam uit op 43,1, een niveau dat duidt op een forse krimp van de industrie. De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie werd negatief bijgesteld naar 44,8 en voor de Britse dienstensector positief bijgesteld naar 49,5. De werkloosheid in de eurozone liep onverwachts op naar 6,5%. Positief was dat de voorlopige raming van de inflatie (CPI) in oktober in de eurozone harder dan verwacht daalde naar 2,9%. De kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele voedings- en energiecomponent, daalde conform verwachting van 4,5% naar 4,2% jaar-op-jaar.