Positieve rendementen
Aandelen tonen herstel
Na twee weken van forse koersverliezen, herstelden aandelen afgelopen week sterk. Wereldwijde aandelen eindigden de week met een winst van 4,9% in lokale valuta. Aandelen uit de ontwikkelde landen deden het met een winst van 5,2% aanzienlijk beter dan aandelen uit de opkomende landen. Binnen de ontwikkelde landen presteerden Amerikaanse aandelen het beste, onder aanvoering van de befaamde groep megacap-aandelen (“Magnificent Seven”), zoals Apple en Nvidia. Deze aandelen noteerden een winst van 7% en zijn nog maar 3,5% verwijderd van de piek van eind juli. Amerikaanse aandelen profiteerden van de dalende rentes en het vooruitzicht dat de beleidsrente een piek bereikt lijkt te hebben. Maar ook de per saldo meevallende winstcijfers ondersteunden de koersen. Binnen de opkomende markten blijven vooral Chinese aandelen voor achterblijvende rendementen zorgen. In euro’s gemeten eindigden deze aandelen de week met een verlies van 0,3%. De kwakkelende Chinese economie en ingrepen van de Chinese overheid zijn belangrijke verklaringen voor de zwakke prestaties van de Chinese aandelenmarkt.
Sterk herstel Magnificent Seven
Bron: Bloomberg, Achmea IM
De meeste kapitaalmarktrentes daalden
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes dalen
Ook de vastrentende categorieën eindigden de week met positieve rendementen, ondersteund door dalende rentes en risico-opslagen. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 26 basispunten naar 4,57%. De rentes op de kortere looptijden daalden iets minder hard. De rentedalingen waren vooral het gevolg van de verwachting dat de beleidsrente zijn piek bereikt heeft. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 19 basispunten naar 2,65%. De Japanse 10-jaarsrente vormde een uitzondering met een stijging gedurende de week. Dit kwam doordat de Bank of Japan (BoJ) een kleine aanpassing van het monetaire beleid doorvoerde. Zo mag de 10-jaarsrente nu tot boven de 1% stijgen. Deze grens geldt niet meer als plafond, maar als bovenkant van de bandbreedte. Aanvankelijk steeg de Japanse 10-jaarsrente tot boven de 0,97%, het hoogste niveau sinds 2012. Doordat de BoJ vervolgens de opkoop van obligaties aankondigde om de rentestijging in te dammen, daalde deze vervolgens weer enkele basispunten.
Olieprijs onderuit
Grondstoffen eindigden de week als enige categorie in de min. Dit kwam geheel op conto van energiegrondstoffen, specifiek van olie. Alle andere grondstofsectoren eindigden wel in de plus. De prijs voor een vat Brentolie daalde met ruim 6% naar circa $85. De afzwakkende economische ontwikkelingen en het uitblijven van vergaande escalatie van de situatie in het Midden-Oosten zijn hiervoor de belangrijkste redenen. De stijging van de olieprijs sinds de aanval van Hamas in Israël is nu geheel tenietgedaan. Op de valutamarkten waren er forse uitslagen. De Amerikaanse dollar (USD) stond behoorlijk onder druk, doordat de Amerikaanse rentes relatief hard daalden. De Japanse yen (JPY) stond gedurende de week ook onder druk. Halverwege de week noteerde de JPY/USD koers op het laagste niveau sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. Uiteindelijk ging de Japanse yen toch de week uit met een lichte stijging ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ten opzichte van de euro daalde de Japanse yen wel gedurende de week, naar het laagste niveau sinds 2008.