Stabilisatie Chinese economie
Vooruitzichten Amerikaanse woningmarkt blijven slecht
De Amerikaanse woningmarkt bevindt zich in zwaar weer. De housing starts verrasten weliswaar positief met een 7% stijging op maandbasis. Het aantal verkochte bestaande woningen (existing home sales) daalde echter met 2% naar 3,96 miljoen op jaarbasis. Daarmee liggen de woningverkopen op het laagste niveau sinds 2010. De hypotheekaanvragen zakten in de week van 13 oktober zelfs naar het laagste niveau in 30 jaar. Een belangrijke oorzaak van deze malaise is de sterke stijging van de Amerikaanse hypotheekrentes. De rentetarieven liggen voor alle looptijden op de hoogste niveaus in decennia. Zo steeg de rente voor een 30-jaarsrentevaste hypotheek naar 7,7%. Dat is het hoogste niveau sinds 2000. De meeste huizenbezitters hebben hun hypotheekrente in de periode van lage rentes lang vastgezet en daarom blijven betalingsproblemen tot nu toe uit. De hoge hypotheekrentes zetten de woningmarkt echter wel op slot, vooral voor nieuwe toetreders op de woningmarkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sentiment in de woningsector weer wegzakt. De NAHB-index, die het sentiment in de woningbouwsector meet, zakte naar 40. Een niveau dat duidt op aanhoudende krimp.
Amerikaanse hypotheekrente blijft stijgen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“Central banks are divided in four categories: the bad ones, like the Federal Reserve; the very bad ones, like the ones in Latin America; the horribly bad ones; and the Central Bank of Argentina.”
Argentijnse presidentskandidaat Xavier Milei
Historische presidentsverkiezingen in Argentinië
De eerste ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen is tegen de verwachting in gewonnen door de Peronist Sergio Massa. De Libertariër Xavier Milei, die in de peilingen voorop lag, is tweede geworden. Daarmee maakt de politieke outsider Milei nog steeds een goede kans om in november president van Argentinië te worden. De flamboyante Milei wil het roer in Argentinië drastisch omgooien. Zo wil hij de Argentijnse peso vervangen door de Amerikaanse dollar en de centrale bank van Argentinië opdoeken. Volgens Milei is dat de enige manier om de Argentijnse inflatie van meer dan 130% onder controle te krijgen. Ook met het economisch beleid wil hij breken met het verleden. Zijn devies luidt: meer markt en minder overheid. Milei wil de omvang van de Argentijnse overheid drastisch verkleinen. De meeste ministeries kunnen wat hem betreft worden opgedoekt. Verder moeten de belastingen omlaag en wil hij de overheidsuitgaven met 15% van het bbp verlagen. Het uitvoeren van deze plannen zal niet eenvoudig zijn, aangezien hij geen meerderheid in het Argentijnse parlement heeft. De opkomst van Milei is het gevolg van de economische neergang in Argentinië. Het land behoorde in het begin van de 20e eeuw tot de meest welvarende landen ter wereld. Na decennia van wanbeleid is Argentinië echter afgezakt naar een armenhuis dat van crisis naar crisis strompelt. De bevolking heeft daardoor weinig meer te verliezen en kan met Milei een radicaal nieuwe weg inslaan.
Chinese economie toont tekenen van stabilisatie
De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 1,3% op kwartaalbasis. Dat is beter dan verwacht. De groei op jaarbasis zakte echter weg van 6,3% naar 4,9%. De Chinese groei is daarmee relatief zwak, maar de situatie lijkt wel te stabiliseren. Zo bleef de groei van de industriële productie constant op 4,5%. De groei in de detailhandelsverkopen trok aan van 4,6% jaar-op-jaar naar 5,5% jaar-op-jaar. Aan de andere kant houden de problemen in de vastgoedsector aan. De vastgoedinvesteringen blijven dalen. Eerder werd al bekend gemaakt dat ook de krimp bij de importen en exporten aanhoudt. Per saldo blijft het momentum in de Chinese economie zwak. Het verwachte krachtige herstel na de coronapandemie blijft uit. In plaats daarvan lijkt de economie door te modderen op een voor Chinese begrippen laag groeipad. Het is maar de vraag of de groeidoelstelling van 5% voor dit jaar wordt gehaald.