Markten in de greep van geopolitieke onrust en rentestijgingen
Aandelenmarkten in greep negatief sentiment
De wereldwijde aandelenmarkten hadden een slechte week. Het sentiment was in zowel de ontwikkelde landen als de opkomende markten negatief. De ontwikkelde landen (MSCI World) sloten de week af met een verlies van 3,3% in euro. De opkomende markten (MSCI EM) deden het met een weekverlies van 3,5% nog wat slechter. Sinds de piek eind juli zijn de MSCI World en MSCI EM met respectievelijk 9% en 12% gecorrigeerd in lokale valuta. Met lagere toppen en diepere dalen lijken de markten ook een negatieve trend te zijn ingeslagen. Oorzaken zijn onder meer de oplopende geopolitieke spanningen en de stijgende rentes. In combinatie met relatief hoge waarderingen, vooral in de Verenigde Staten, en zwakke economische vooruitzichten, maakt dat de aandelenmarkten kwetsbaar.
Correctie aandelenmarkten zet door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse 30-jaarsrente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse 30-jaarsrente doorbreekt 5% grens
Ondanks de dalende aandelenkoersen en aanhoudende onrust in het Midden-Oosten, liepen de Duitse en Amerikaanse kapitaalmarktrentes voor de langere looptijden verder op. Vooral in de Verenigde Staten won de stijgende trend in de rente weer aan kracht. De 10-jaarsrente steeg 30 basispunten tot 4,91%. De 30-jaarsrente steeg van 4,75% naar 5,08%. Daarmee doorbreekt de Amerikaanse 30-jaarsrente voor het eerst sinds 2007 de grens van 5%. Het verlies op de Amerikaanse staatsobligatie index (Bloomberg US Treasury index) is daarmee opgelopen tot ruim 18% sinds de piek medio 2020. Het piek-dal-verlies op langlopende Amerikaanse staatsobligaties (Bloomberg US Long Treasury Index) bedraagt inmiddels meer dan 45%. De Duitse staatsobligaties staan sinds de piek in maart 2020 op een verlies van bijna 23%. Het verlies op het 10+ segment bedraagt inmiddels ongeveer 43%. De oplopende rentes geven aan dat de financiële markten een steeds hogere termijnpremie eisen en dat ze verwachten dat zowel de Fed als de ECB de beleidsrentes daadwerkelijk voor langere tijd op een hoog niveau gaan houden.
Onrust in Midden-Oosten stuwt de olie- en goudprijs
De brede grondstoffenindices noteerden wel groene cijfers. De standaard S&P GSCI en de variant met gelijke sectorgewichten sloten de week af met een winst van ongeveer 1%. Dit rendement kwam wederom vooral voor rekening van de energiegrondstoffen en edelmetalen. De oorlog tussen de Palestijnse terreurbeweging Hamas en Israël resulteert in oplopende spanningen in het gehele Midden-Oosten. Het risico van escalatie blijft groot, temeer daar de verwachte bloedige grondoorlog in Gaza nog moet beginnen. De olie- en goudprijs profiteerden van de aanhoudende onrust. De prijs voor een vat Brentolie steeg tot boven de $92. Daarmee is de olieprijs ongeveer 10% gestegen sinds het geweld op 7 oktober begon. Ook goud is weer in trek door de oplopende geopolitieke spanningen. De prijs voor een troy ounce goud steeg van $1.927 naar $1.982. Daarmee is de goudprijs sinds 7 oktober met ongeveer 8% gestegen. Deze prijsstijgingen zijn historisch gezien nog beperkt.