Vooralsnog beperkte impact Midden-Oosten-conflict
Aandelenmarkten blijven goed liggen
De wereldwijde aandelenmarkten houden zich per saldo goed. De nieuwe oorlog in het Midden-Oosten en de daarmee gepaard gaande oplopende geopolitieke spanningen hadden maar een beperkte invloed op het sentiment. De MSCI World index sloot de week af met een winst van 0,9% in euro gemeten. De opkomende markten deden het beter met een weekrendement van 1,9% in euro. De Chinese aandelenmarkten liggen er nog steeds zwak bij. Naar verluid zouden de Chinese autoriteiten daarom overwegen om een stabilisatiefonds op te richten van omgerekend $9.500 miljard. De Chinese staat zou hiervoor garant moeten staan. Dit fonds moet het vertrouwen in de Chinese aandelenmarkten herstellen. De Chinese aandelenmarkten zijn in 2023 verder weggezakt. De CSI300, die bestaat uit 300 aandelen van de Shanghai en Shenzhen aandelenindices, staat op een kalenderjaarverlies van ruim 5%. Ten opzichte van de piek in februari 2021 staat deze index ongeveer 37% lager. Ter vergelijking, de Amerikaanse aandelenbeurs is over dezelfde periode bijna 11% gestegen.
Malaise Chinese aandelenmarkt houdt aan
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse en Amerikaanse 10-jaarsrente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rentes over een breed front omlaag
Op de obligatiemarkten was sprake van positieve rendementen bij vrijwel alle obligatiecategorieën. Eurozone staatsobligaties sloten de week af met een winst van 1%. Ook investment grade credits, high yield en EMD noteerden positieve rendementen. De koerswinsten kwamen vooral door een daling van de kapitaalmarktrentes in zowel de eurozone als de Verenigde Staten. De kredietopslagen lieten beperkte uitslagen zien en sloten de week overwegend iets lager af. De Duitse 10-jaarsrente daalde van 2,88% naar 2,74%. De 2-jaarsrente bleef stabiel op 3,13%. Ook in de Verenigde Staten werd de rentetermijnstructuur weer wat meer invers. De 10-jaarsrente daalde van 4,80% naar 4,61%. De daling bij de 2-jaarsrente bleef beperkt tot 3 basispunten. De zorgen om de Amerikaanse inflatiecijfers en de houdbaarheid van de overheidsschuld hadden per saldo dus weinig impact.
Oorlog in Israël zet de olieprijs hoger
De grondstoffenmarkten hadden een goede week. De GSCI sloot 4,2% (in $ ) hoger. Dit kwam vooral door de geweldsuitbarsting in Israël. Het risico bestaat dat olieproducerende landen in de regio in meer of mindere mate bij de oorlog tussen Israël en Hamas betrokken raken (zie ook de Uitgelicht van deze week). De aanvoer van ruwe olie naar (westerse) landen kan dan geraakt worden. Door dit risico steeg de prijs van een vat Brentolie met 7,5% naar $91. Door de oplopende geopolitieke spanningen liep ook de goudprijs op. De prijs voor een troy ounce goud steeg met ongeveer 5% naar $1.927. De prijzen van de industriële metalen en agrarische grondstoffen lieten daarentegen een daling zien. Al met al vallen de uitslagen nog mee. Een verdere escalatie van het conflict kan de olieprijs echter fors hoger zetten. Op de valutamarkten sterkte de Amerikaanse dollar wat aan ten opzichte van de euro. De eurodollar koers zakte van 1,06 naar 1,05.