Zachte landing wereldeconomie
Daling Amerikaanse inflatie stokt
De Amerikaanse inflatiecijfers over september vielen wat tegen. De vrees neemt toe dat de inflatie vanaf nu meer sticky is. Hierdoor kan het langer duren voordat de 2% tot 3% inflatiedoelstelling van de Fed is bereikt. De inflatie (CPI) bleef stabiel met 3,7% op jaarbasis. De kerninflatie (CPI core) daalde conform verwachting van 4,2% naar 4,1%. Daarmee ligt de kerninflatie op het laagste niveau in 2 jaar tijd. De onderliggende cijfers wijzen erop dat het inflatiepad vanaf nu moeizamer is. De effecten van de coronapandemie op de inflatie zijn grotendeels uitgewerkt. De inflatie wordt ook niet meer gedreven door voedsel- en energieprijzen, maar vrijwel geheel door de dienstensector. Deze inflatie heeft de neiging om sticky te zijn. Binnen de dienstensector zijn de prijzen voor huisvesting (shelter) een belangrijke component. De kosten daarvan liepen de laatste jaren hard op. De stijging van de huisvestingskosten vlakt nu af, maar dit gaat niet echt hard. Ook de zogenaamde supercore inflatiemaatstaf, de kerninflatie exclusief de prijzen voor huisvesting, lijkt sticky. Maand-op-maand was sprake van de grootste stijging in een jaar tijd. Hierdoor bleef de daling op jaarbasis beperkt van 4,0% naar 3,9%.
De Amerikaanse kerninflatie ligt nog ruim boven de Fed-doelstelling
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“The global economy is limping along, not sprinting.”
IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas
IMF verwacht zachte landing wereldeconomie
De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verbeterd. In april zag het IMF nog een groot risico op een harde landing door de sterke rentestijging. Het IMF gaat nu uit van een zachte landing. Dit blijkt uit de nieuwe World Economic Outlook. De wereldeconomie blijkt opmerkelijk robuust. Ondanks de geopolitieke onrust, hoge inflatie en sterke rentestijgingen groeit de wereldeconomie in 2023 met 3%, dat is slechts 0,5% lager dan de groei over 2022. De verwachte groei over 2024 bedraagt 2,9%. De vooruitzichten voor de Verenigde Staten zijn wat positiever geworden, de groeiverwachting voor 2023 ligt op 2,1%. De vooruitzichten voor de eurozone zijn met een groeiverwachting van 0,7% beduidend somberder. Met name Duitsland heeft het zwaar, vooral door de malaise in de industrie. Het IMF verwacht dat het land wegzakt in een recessie. Al met al duiden de economische verwachtingen op een aanhoudende groei van de wereldeconomie, zij het in een gematigd tempo. Volgens het IMF zal de wereldwijde inflatie dalen van 8,7% in 2022 naar 6,9% in 2023 en 5,8% in 2024. In 2025 zal de inflatie weer terugkeren naar de doelstelling van de centrale banken, zo is de - vrij optimistische - verwachting. De effecten van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn hierin nog niet meegenomen. Zonder verdere escalatie zal de impact daarvan echter gering zijn. Zie ook de Uitgelicht van deze week.
Zorgen om Chinese economie blijven
De Chinese economie is nog niet uit de gevarenzone. Dit blijkt uit de handels- en inflatiecijfers over september. Zowel de import- als exportcijfers lieten een lichte verbetering zien. De jaar-op-jaar verandering van de exporten herstelde van -8,8% naar -6,2%. Deze verbetering duidt op een (voorzichtig) herstel in de buitenlandse vraag. Ook bij de importen was sprake van verbetering: de jaar-op-jaar verandering ging van -7,2% naar -6,2%. Deze verbeteringen verhullen echter niet de diepere problemen van de Chinese economie. Vooral de zwakke binnenlandse vraag is een hoofdpijndossier voor de Chinese autoriteiten. De oorzaak ligt onder meer bij de aanhoudende crisis in de Chinese vastgoedmarkt. Mede daardoor blijven de consumentenbestedingen zwak. De malaise in de binnenlandse vraag vertaalt zich in aanhoudende neerwaartse druk op het prijspeil. De jaar-op-jaar verandering van de inflatie (CPI) daalde van 0,1% naar 0,0%. De daling van de producentenprijzen (PPI) zette door, al nam het tempo van de prijsdalingen af van -3% naar -2,5% op jaarbasis. Daarmee blijft deflatie een reëel risico voor de Chinese economie.