Onverwachte renteverhoging ECB
De ECB verhoogt de rente voorlopig voor de laatste keer
De ECB verraste de markten afgelopen week door de beleidsrente in de strijd tegen de inflatie opnieuw te verhogen. Door de onverwachte verhoging met 25 basispunten noteert de deposit rate nu 4% - het hoogste niveau ooit. Markten gingen er een week eerder nog vanuit dat de ECB de rente ongewijzigd zou laten. Door een gelekte inflation forecast van de ECB werd gaande de week duidelijk dat een nieuwe renteverhoging waarschijnlijk was. ECB-president Christine Lagarde lichtte toe dat het beleidscomité van de ECB verwacht dat het huidige renteniveau voldoende restrictief zal zijn om de inflatie weer richting de doelstelling van 2% over de middellange termijn te laten bewegen. Ze gaf daarbij eveneens aan dat de verwachting van de ECB nu is dat de inflatie in de eurozone in 2023, 2024 en 2025 respectievelijk 5,6%, 3,2% en 2,1% zal bedragen. Ook heeft de ECB de groeiramingen voor de eurozone naar beneden bijgesteld naar: 0,7% (2023), 1,0% (2024) en 1,5% (2025). Markten verwachten momenteel dat de ECB de rente door de zwakke groei in de eerste helft van 2024 weer zal verlagen. Verschillende ECB-prominenten lieten afgelopen dagen echter doorschemeren dat de kans op een renteverlaging op deze termijn klein is.
Beleidsrente ECB naar hoogste niveau ooit
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie onverwachts hoger
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie stijgt onverwachts
De beleidsmakers van de Fed dachten de laatste renteverhoging van deze verkrappingscyclus in juli te hebben doorgevoerd. De inflatie leek in afgelopen maanden redelijk onder controle. De stijging in het recentste inflatiecijfer kwam dan ook enigszins als een verrassing. Het inflatiecijfer over de maand augustus kwam uit op 3,7% (j-o-j), 50 basispunten hoger dan de maand daarvoor. De belangrijkste factor achter de gestegen inflatie waren de gestegen prijzen van transportdiensten. De vraag is nu of de Fed deze stijging van tijdelijke aard acht, of dat men meer structurelere factoren aan het werk ziet. In dat laatste geval lijkt het – gegeven dat de Amerikaanse economie er relatief goed bij ligt – waarschijnlijk dat er later dit jaar nog een renteverhoging plaats zal vinden. Een belangrijke indicator voor de Fed is de ontwikkeling van de consumentenbestedingen. De detailhandelsverkopen stegen afgelopen maand met 0,6% (m-o-m), meer dan werd verwacht. Onderliggend waren het echter met name de hogere energieprijzen die voor de stijging zorgden. De meer rentegevoelige categorieën, zoals meubelen en sportkleding, lieten daarentegen een daling zien. Een signaal dat de hogere rente steeds meer consumenten parten speelt.
Chinese centrale bank verlaagt reserve-eisen banken
De Chinese economie bevindt zich al enige tijd in zwaar weer. Verschillende economische indicatoren wezen in de afgelopen weken op een dalende activiteit. Om de economie te stutten verlaagde de Chinese centrale bank vorige maand onverwachts de beleidsrente. Afgelopen week ondernam de centrale bank opnieuw actie: de reserve requirement ratio – het percentage vermogen dat banken moeten aanhouden als buffer tegen financiële schokken – werd met 25 basispunten verlaagd. De centrale bank hoopt hiermee banken een prikkel te geven om meer uit te lenen en de economie een boost te geven. Een aantal van de economische cijfers die afgelopen periode naar buiten kwam, lijkt te suggereren dat het ergste misschien achter de rug is. De industriële productie en detailhandelsverkopen in augustus kwamen beide op jaarbasis met respectievelijk 4,5% en 4,6% hoger uit dan door economen werd verwacht.