Positief sentiment overheerst
Aandelen in de plus
Aandelenmarkten sloten de week in het groen af, na een matige augustusmaand waarin aandelen een stap terugzetten. Vooral aandelen ontwikkelde landen stegen in waarde en noteerden een plus van circa 2,5% in lokale valuta. Beleggers anticiperen daarmee op de verwachting dat de piek in de Amerikaanse beleidsrente bereikt is, mede op basis van de macro-economische data van afgelopen week. Vooral de koersen van Japanse en Amerikaanse aandelen liepen op. De Europese aandelenmarkt bleef met een totaalrendement van circa 1,5% in euro hierbij achter. Hetzelfde gold voor aandelen opkomende landen. Het totaalrendement was positief en bedroeg ruim 1% in euro's gemeten. De maatregelen van Chinese beleidsmakers zorgden ervoor dat de Chinese aandelenmarkt stabiliseerde. Per saldo stegen de koersen daar met circa 3% in euro’s gemeten. Ook andere Aziatische aandelenmarkten deelden in het positieve sentiment. De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt steeg met ongeveer 2,5%. Dit kwam mede door de stijging van het aandeel Samsung nadat bekend werd dat dit bedrijf geavanceerde geheugenchips mag gaan leveren aan AI chipleider Nvidia.
Chinese aandelenmarkt herstelt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
2-jaarsrentes daalden afgelopen week
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Versteiling rentetermijnstructuur
Het totaalrendement van eurostaatsobligaties was licht positief. De veranderingen in de rentes waren afgelopen week zeer beperkt. De Duitse 2-jaarsrente daalde met circa 5 basispunten terwijl de Duitse 30-jaarsrente licht opliep. Per saldo was er dus sprake van een versteiling van de rentetermijnstructuur. Dit was ook het geval in de Verenigde Staten. Daar daalde de 2-jaarsrente met 20 basispunten, terwijl de 30-jaarsrente constant bleef. Beleggers gaan ervan uit dat de piek in de beleidsrentes nagenoeg bereikt is. De risicovollere vastrentende categorieën noteerden groene cijfers. De risico-opslagen veranderden nagenoeg niet. Het totaalrendement van EMD LC in euro was licht negatief. Dit kwam doordat enkele opkomende-marktenvaluta's in waarde daalden ten opzichte van de euro. Dit was het geval voor onder andere de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso. Beide valuta's leverden meer dan 1% in ten opzichte van de euro.
Olieprijs naar hoogste niveau van dit jaar
De grondstofprijzen zaten afgelopen week in de lift, vooral de energieprijzen. De Amerikaanse olievariant WTI steeg naar $85 per vat. Dit is het hoogste niveau sinds november vorig jaar. De Brentolieprijs nadert de $90 per vat en bereikte daarmee de hoogste stand van dit kalenderjaar. Er is krapte aan de aanbodkant nu de OPEC+ de eerder ingezette productiebeperkingen handhaaft. De metaalprijzen stegen in waarde. De koperprijs steeg met bijna 2% en ook de goudprijs klom met meer dan een 1%. Het totaalrendement van de verschillende grondstoffenindices was dan ook positief. Op de valutamarkten waren er volatiele bewegingen gedurende de week, maar per saldo waren de uitslagen beperkt. De eurodollarwisselkoers sloot de week nagenoeg onveranderd af, terwijl de euro in de eerste helft van de week nog in waarde steeg. Op donderdag en vrijdag won de Amerikaanse munt weer terrein terug op de euro.