Chinese economie in zwaar weer
Renteverlaging moet Chinese economie stutten
De Chinese centrale bank (PBOC of People’s Bank of China) besloot afgelopen week de rente onverwachts met 15 basispunten naar 2,5% te verlagen. Deze renteverlaging is een reactie op een reeks van tegenvallend nieuws over de Chinese economie. Na een kortstondig herstel door het loslaten van de coronabeperkingen eind 2022 / begin 2023 hapert de groei. De groei van de industriële productie in juli zwakte onverwachts af van 4,4% naar 3,7% (j-o-j). En ook de groei van de detailhandelsverkopen daalde onverwachts van 3,1% naar 2,5% op jaarbasis. Achter deze tegenvallende cijfers spelen tal van problemen. De Chinese vastgoedmarkt kampt met zware problemen waardoor steeds meer Chinese ontwikkelaars kampen met betalingsproblemen. De kwakkelende vastgoedreus Evergrande, die twee jaar geleden al in problemen kwam, bezweek afgelopen week onder haar schuldenlast in Amerikaanse dollar. Het bedrijf vroeg een faillissement aan de in de Verenigde Staten. Ook kampt China met een toenemende jeugdwerkloosheid: circa 21,3% van de Chinezen tussen 16 en 24 jaar oud is momenteel werkloos. In reactie op dit slechte cijfer besloot de Chinese overheid het cijfer in het vervolg maar helemaal niet meer te publiceren.
PBOC verlaagt rente onverwachts
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Nederlandse economie in recessie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Nederlandse economie krimpt onverwachts in Q2
Tot de verrassing van menig econoom kwam het CBS afgelopen week met het bericht dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2023 met 0,3% (k-o-k) is gekrompen. Omdat er in het eerste kwartaal van dit jaar ook al sprake was van een krimp van 0,4%, is er officieel sprake van een recessie. Deze krimp moet vooral worden toegeschreven aan een afname van de binnenlandse consumptie met 1,6% en een krimp van de export met 0,7% ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarnaast is de werkloosheid licht toegenomen van 3,5% naar 3,6%. Dit betreft vooral een toename van de jeugdwerkloosheid. In tegenstelling tot Nederland liet de economie van de EU in het tweede kwartaal nog een beperkte groei van 0,3% zien. Maar ook deze groei staat onder druk en is al enkele kwartalen gestaag aan het dalen. Economen verwachten daarom dat de ECB dit jaar nog hooguit een renteverhoging zal doorvoeren in de strijd tegen de inflatie.
Amerikaanse economie houdt zich sterk
Het beeld in de Verenigde Staten ziet er een stuk positiever uit dan dat aan weerszijden van de Atlantische en Pacifische Oceanen. Uit de notulen van de julivergadering van de Fed, die afgelopen week publiek werden gemaakt, bleek dat de centrale bankiers voorzichtig optimistisch zijn over het halen van een soft landing van de Amerikaanse economie. Niet alleen het bestrijden van de inflatie heeft nu de aandacht van de Fed. Ook de mogelijke negatieve gevolgen van de renteverhogingen voor de economie krijgen nu nadrukkelijk meer aandacht. De cijfers die vorige week naar buiten kwamen gaven nog weinig reden tot zorgen. De detailhandelsverkopen stegen in juli met een sterker dan verwachte 0,7% op maandbasis. En ook de industriële productie was met 1,0% op maandbasis in juli beter dan waar economen rekening mee hielden.