Markten delen mee in Chinese malaise
Aandelen beleven slechtste week sinds februari
Het signaal van een worstelende Chinese economie had zijn weerslag op wereldwijde aandelenmarkten. Alle aandelenmarkten eindigden afgelopen week in het rood. De Amerikaanse aandelenmarkt daalde met 2,1% in lokale valuta. Binnen Amerikaanse aandelen moest vooral de sector consumer discetionary het ontgelden. De grootste negatieve bijdrage kwam op het conto van Tesla dat met circa 9% in lokale valuta daalde. De Chinese zwakte is geen goed nieuws voor het bedrijf dat juist veel groei verwacht te behalen in China. Europese aandelen hadden het met een min van -2,4% nog iets zwaarder dan de Amerikaanse tegenhanger. Hier waren het de Franse luxemerkenproducent LVMH en het Nederlandse betaalbedrijf Adyen dat voor de grootste negatieve bijdrage zorgden. Op zwakke kwartaalcijfers verloor die laatste in enkele dagen zelfs ruim 35% van zijn beurswaarde. Aandelen opkomende landen verloren 2,8% in lokale valuta. Hierbij waren het zoals te verwachten vooral Chinese aandelen die het rendement omlaag trokken.
Consumer discretionary onder druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
High yield en EMD eindigen de week lager
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Lichte verliezen obligaties
Ondanks de slechte performance van de aandelenmarkten wisten staatsobligaties en hoogwaardige kredietobligaties niet te profiteren. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg van 4,16% naar 4,25%, terwijl de Duitse tegenhanger onveranderd op 2,62% bleef staan. Hierdoor noteerden Amerikaanse staatsobligaties 0,5% lager en bleven Duitse staatsobligaties onveranderd. Ondanks de stijging van de Amerikaanse rente daalde de Amerikaanse 5-jaarsbreak-even-inflatie met 7 basispunten naar 2,54%. Europese kredietobligaties noteerden licht lager door een lichte stijging in de risico-opslag. Wereldwijde highyieldobligaties noteerden eveneens lager door een stijging van de risico-opslag van circa 20 basispunten. Gehedged naar euro’s noteerde deze beleggingscategorie 0,3% lager. EMD in harde en lokale valuta noteerden respectievelijk 1,6% en 0,9% lager.
Renminbi daalt door renteverlaging
De onverwachtse renteverlaging door de Chinese centrale bank zette de renminbi afgelopen week verder onder druk. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de Chinese munt afgelopen week 0,9% en sinds begin dit jaar al 5,3%. Om het sentiment te keren kondigde de China Securities Regulatory Commission afgelopen vrijdag aan dat het tijdsframe om in aandelen en obligaties te handelen wordt verruimd en dat handelscommissies worden gereduceerd. Men hoopt hiermee weer meer kapitaal naar China te laten vloeien. Op de grondstoffenmarkten had de Chinese malaise ook zijn weerslag. De brede grondstoffenindex daalde met 1,4%. Hierbij leverde de energiesector met een min van 1,9% de grootste negatieve bijdrage.