Inflatie en banken zetten de toon
De bankensector ligt weer onder vuur
De wereldwijde aandelenmarkten sloten de week vrijwel ongewijzigd af. De ontwikkelde markten behaalden een weekrendement in euro van -0,1%. De opkomende markten deden het met een verlies van 1,5% wat slechter. De meeste aandacht ging uit naar de bankaandelen. De bankensector blijft al jaren achter bij de markt. Door de recente goede winstcijfers leek aan deze lange periode van underperformance eindelijk een einde te komen. De winstgevendheid van de banken is sterk verbeterd door de sterke rentestijgingen en daarmee samenhangende verbetering van de rentemarge. Banken rekenen de stijging van de korte rente namelijk maar beperkt door in de spaar- en depositotarieven. Na jaren van magere resultaten door de extreem lage rentes krijgen de banken hierdoor eindelijk wat lucht. Niet iedereen kan de hoge winsten waarderen. In meerdere landen, onder meer Spanje en Italië, komt de politiek met extra belastingen om de zogenaamde windfall winsten af te romen. Beleggers sloeg de schrik pas echt om het hart toen Moody’s de verlaging van de kredietwaardigheid van een reeks kleine en middelgrote Amerikaanse banken bekend maakte. Ook werden zes grote banken op de watchlist gezet. Als reden noemt de kredietbeoordelaar de oplopende kapitaalkosten en toegenomen risico’s op tegenvallers in de kredietportefeuille. De bankenindex wist het verlies uiteindelijk te beperken tot ruim 1%.
Rendement bankensector blijft al jaren achter bij de brede aandelenindex
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Spread high yield daalt, maar de rente is stabiel
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes kruipen omhoog
De kapitaalmarktrentes in zowel de Verenigde Staten als de eurozone lopen langzaam maar zeker verder op. De Amerikaanse 10-jaarsrente sloot ruim 10 basispunten hoger af op 4,15% en nadert daarmee de piek van oktober 2022. De stijging van de Duitse 10-jaarsrente bleef beperkt tot 6 basispunten. Daarmee ligt de Duitse 10-jaarsrente weer op 2,62% en is de opgaande trend in de rente nog steeds intact. De oplopende rentes gingen gepaard met dalende obligatiekoersen. Duitse staatsobligaties sloten de week af met een verlies van 0,2%. Amerikaanse staatsobligaties lieten een verlies van 0,6% zien. Ook investment grade credits sloten de week met verlies af. De risicovollere highyieldobligaties en obligaties uit de opkomende landen (EMD) zagen de koersen wel oplopen. Deze obligatiecategorieën profiteerden van inkomende kredietopslagen. Gezien de matige groei en aanhoudende angst voor een recessie is vooral de gestage daling van de risico-opslag op high yield opvallend. Highyieldbeleggers maken zich duidelijk minder zorgen over de toekomst dan veel economen.
Gemengd beeld grondstoffen
De energiegrondstoffen hadden een positieve week. De prijzen van ruwe olie, gas en geraffineerde producten liepen op. De energie-index sloot de week daardoor met een winst van 0,4% af. De prijs voor een vat Brentolie steeg naar $87. De stijging van de olieprijs kwam onder meer door het IEA-rapport en de aanhoudend hoge vraag naar olie. Andere grondstoffensectoren deden het beduidend slechter. Vooral de basismetalen hadden een slechte week. Metalen als koper en nikkel ondervinden hinder van de aanhoudende malaise in China en de wereldwijde industriële sector. De basismetalen sloten de week met een verlies van ruim 3% en staan nu op een kalenderjaarverlies van 8,3%.