Groeimodel China hapert
Amerikaanse inflatiecijfers verrassen niet
De Amerikaanse inflatiecijfers waren grotendeels conform verwachting. De neergaande trend in de inflatie is intact. Zoals verwacht kwam de Amerikaanse headline inflatie wat hoger uit. De consumentenprijzen stegen in juli met 3,2% op jaarbasis, in juni bedroeg de inflatie nog 3,0%. Onderliggend is echter sprake van een afzwakkende trend in de geldontwaarding. Zo daalde de kerninflatie op jaarbasis van 4,8% naar 4,7%. Maand-op-maand bedroeg de stijging van de kerninflatie voor de tweede maand op rij 0,2%. Omgerekend naar jaarbasis is dat consistent met de Fed-doelstelling van 2%. Het is voor het eerst in twee jaar dat de kerninflatie twee maanden op rij met 0,2% stijgt. Deze positieve ontwikkeling in de kerninflatie is goed nieuws voor de Amerikaanse monetaire beleidsmakers. Het doel om de inflatie onder controle te brengen, is daarmee weer een stap dichterbij gekomen. Mary Daly, de president van de San Francisco Fed, waarschuwde beleggers echter dat het werk van de centrale bank er nog niet op zit.
Neergaande trend in de Amerikaanse inflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“With the post-pandemic rebound running out of steam, and as lacklustre economic conditions, tighter efficiency standards and new electric vehicles weigh on use, growth is forecast to slow to 1 mb/d in 2024,”
International Energy Agency
Olievraag stijgt naar recordhoogte
De wereldwijde consumptie van ruwe olie staat op een all time high. Dat blijkt uit het augustus rapport van het International Energy Agency (IEA). In juni steeg de olieconsumptie tot boven de 103 miljoen vaten per dag. Dat is al het hoogste niveau ooit gemeten, maar naar verwachting piekt de vraag in augustus op een nog hoger niveau. China is verantwoordelijk voor 70% van de groei in de vraag naar olie. De olieconsumptie stijgt in China al jaren. Opvallender is dat in de ontwikkelde landen de vraag naar olie blijft liggen. De ingezette energietransitie heeft dus nog geen significante impact op de vraag naar olie. De verhalen over peak demand, die tijdens de covid-pandemie opgang maakten, lijken daarmee prematuur. Wel verwacht de IEA dat vanaf 2024 de vraag naar olie minder hard groeit, onder meer door de opkomst van elektrische auto’s. Terwijl de vraag gestaag groeit, wordt het aanbod van olie momenteel afgeknepen door productiebeperkingen van OPEC+. Om vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen, wordt ingeteerd op de wereldwijde olievoorraden. Het IEA vreest daarom dat aanhoudende productiebeperkingen de olieprijs omhoog kunnen stuwen.
Chinese economie in de problemen
Het Chinese groeiwonder is voorbij. Het verwachte krachtige economische herstel na de covid-pandemie blijft uit. Al geruime tijd vallen de economische data tegen. Zo stelden de handelscijfers over juli teleur. Zowel de exporten als de importen daalden sterk. De uitvoer viel met 14,5% terug ten opzichte van een jaar geleden. De importen daalden jaar-op-jaar met 12,4%. Sinds de coronapandemie het land platlegde, zijn de importen niet zo hard gedaald. De wegzakkende importen zijn een sterke indicatie dat de binnenlandse vraag stagneert. Wat zorgwekkend is voor de Chinese beleidsmakers is dat de haperende groei deels structurele oorzaken heeft. Zo kampt de vastgoedsector met grote problemen en gaat het land gebukt onder een grote schuldenlast bij onder meer de lokale overheden. Ook de reshoring en friendshoring trends raken China. De aanhoudend zwakke vraag heeft zijn weerslag op de inflatieontwikkelingen. De jaar-op-jaar verandering van zowel de producenten- als consumentenprijzen was in juli negatief met respectievelijk -4,4% en -0,3%. De producentenprijzen zijn al langer negatief, maar voor de consumentenprijzen was dit de eerste daling sinds begin 2021. Ook de terugkeer van deflatie duidt op stagnatie van het economisch herstel. Gezien de omvangrijke schuldenlast is het twijfelachtig of de Chinese autoriteiten de economie kunnen stimuleren op dezelfde manier als in het verleden, met grootschalige investeringen en het aanjagen van de vastgoedsector.