Vertrouwen in de industrie ver te zoeken
Eurozone vooralsnog niet in recessie
In het tweede kwartaal van dit jaar is de economie van de eurozone met 0,3% licht gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit is het tweede kwartaal op rij dat de omvang van de Europese economieën niet is gekrompen. De vermeende krimp in het eerste kwartaal van 0,1% is bijgesteld tot nulgroei. De eurozone wendt hiermee een recessie voorlopig af. De vooruitzichten zijn minder rooskleurig en duiden op economisch zware tijden. Diverse vertrouwensindicatoren staan op rood en duiden op een naderende recessie. Met name het vertrouwen in de industrie krijgt harde klappen. In de gehele eurozone staan de inkoopmanagersindices van de industrie onder de 50 punten, een signaal voor een terugval in de productiesector. Ook de inflatiedruk blijft hardnekkig hoog. Consumentenprijzen stegen in juli met 5,3% vergeleken met vorig jaar. Terwijl de kerninflatie, inflatie geschoond voor voedsel- en energieprijzen, met 5,5% hoger uitviel dan analisten hadden verwacht. De Europese Centrale Bank (ECB) wacht voorlopig nog op meer data om haar volgende beleidsstap te bepalen. De ECB weegt zorgvuldig af tussen een ‘zachte landing’ en het indammen van de inflatie. Daarmee liggen zowel een renteverhoging als een pauze in het verhogen van de beleidsrente op tafel.
Kerninflatie stijgt boven reguliere inflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vertrouwen Nederlandse industrie herstelt licht
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Gemengd beeld Nederlandse economie
Dichter bij huis toont de Nederlandse economie een gemengd beeld. De opwaartse trend in detailhandelsverkopen zette door, deze verkopen noteren 9% hoger dan een maand geleden. De industriële productie is dit jaar voor het eerst iets toegenomen, en groeide 1,2% ten opzichte van vorige maand. Daarnaast herstelde het vertrouwen in de Nederlandse maakindustrie ietwat. De inkoopmanagersindex van Nevi (PMI) steeg in juli van 43,8 naar 45,3 punten, maar dit lage niveau blijft duiden op een terugval in de industrie. Vooral het aantal (export)orders loopt verder terug, mede door de zwakke vraag uit Duitsland. Dit is ook terug te zien in het producentenvertrouwen, wat sinds het eerste kwartaal fors lager staat. Het vertrouwen van de Nederlandse consument bleef nagenoeg stabiel. Een lichtpuntje is wel dat afgelopen maand de stijging van consumentenprijzen verder is afgevlakt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek viel de jaar-op-jaar inflatie in juli terug van 5,7% naar 4,6%. Dit kwam met name op het conto van de dalende energiekosten. De prijzen voor levensmiddelen liepen juist op.
Amerikaanse arbeidsmarkt begint te normaliseren
Uit de laatste cijfers blijkt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt begint af te koelen. De banengroei uit non-farm payrolls viel in juli lager uit dan verwacht. Ook werd het cijfer over juni naar beneden bijgesteld. Duidelijke signalen dat de groei van het aantal nieuwe banen begint te haperen. Wel zijn er in de maand juli volgens het werkgelegenheidsrapport van ADP 324 duizend banen bijgekomen, fors meer dan de 190 duizend die werd voorspeld. Daarnaast steeg het aantal werkloosheidsuitkeringen met 225 duizend, waardoor het percentage werklozen en de participatiegraad niet veranderden. De loongroei was in juli met een 4,4% stijging ten opzichte van een jaar geleden wat hoger dan verwacht. Daarmee blijft er een risico op een loon-prijsspiraal. Een overspannen arbeidsmarkt kan immers inflatie verder in de hand werken. In andere segmenten van de economie is de vertraging al langer aan de gang. Vooral de industrie staat langere tijd onder druk. Het vertrouwen van de inkoopmanagers, ISM Manufacturing, herstelde licht, maar blijft met 46,4 nog altijd duiden op verdere krimp. Het vertrouwen in de dienstensector blijft onverminderd hoog. De ISM Services zakte iets in, maar blijft met 53,0 duiden op verdere expansie.