Opnieuw renteverhogingen
Monetair beleid verder verkrapt
De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogde de beleidsrente zoals verwacht met 25 basispunten. De bandbreedte van het beleidstarief ligt nu tussen de 5,25% en 5,50%. De Fed houdt de deur open voor verdere renteverhogingen. Deze zijn echter afhankelijk van de macro-economische data en vooral de ontwikkeling van de inflatie. Beleggers gaan er vooralsnog vanuit dat dit voorlopig de laatste renteverhoging was. Er wordt een kans van minder dan 20% ingeprijsd dat de Fed de beleidsrente in september opnieuw verhoogt. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de beleidsrentes zoals verwacht met 25 basispunten. In het eurogebied bedraagt de depositorente nu 3,75%. De aanhoudend hoge (kern)inflatie is de belangrijkste reden voor de rentestap. Net als in de Verenigde Staten zijn toekomstige renteverhogingen data-afhankelijk, maar loopt de verkrappingscyclus op zijn einde. Op basis van wat is ingeprijsd op de geldmarkt is een renteverhoging in september een close call. De Bank of Japan hield de beleidsrente constant maar paste wel het yield-curve-control-beleid aan. Het plafond van 0,5% voor de Japanse 10-jaarsrente wordt impliciet verhoogd naar 1%.
Korte rentes (stippellijn is ingeprijsd)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vraag naar krediet in de eurozone valt terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
De eurozone-economie heeft het zwaar
De macro-economische cijfers in de eurozone duiden op zwaar weer. De vraag naar bedrijfskrediet daalde in het tweede kwartaal naar het laagste punt in tenminste 20 jaar. Dit bleek uit de Bank Lending Survey van de ECB. De banken gaven aan dat de afname van de leenbehoefte significant sterker was dan verwacht. De vraag naar krediet van zowel bedrijven als consumenten nam flink af. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de gestegen rentes, de strengere leenvoorwaarden en het afnemende vertrouwen. Uit de voorlopige inkoopmanagersindices bleek dat het vertrouwen in de eurolanden opnieuw een knauw heeft gekregen. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie daalde zelfs naar 38,8. Een dergelijk niveau komt overeen met een forse recessie in de productiesector. Ook de Duitse IFO-index, die het vertrouwen onder ondernemers meet, daalde in juli verder. De graadmeter daalde naar 87,3 en dat was lager dan waar analisten vanuit gingen. Het lage vertrouwen en de zwakke kredietverlening duiden op minder economische bedrijvigheid.
IMF verhoogt groeiprognose wereldeconomie
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogde de groeiprognose voor de wereldeconomie in 2023 naar 3%. Dit is 0,2%-punt hoger dan waar eerder vanuit werd gegaan. Ook voor 2024 wordt een economische expansie van 3% verwacht. De groeiverwachtingen zijn in historisch perspectief laag en liggen lager dan voor de coronacrisis. Voor de Duitse economie staat een recessie ingetekend. Het IMF gaat uit van een krimp van 0,3% in 2023, gedreven door de krimp van de industrie. Voor Spanje en Italië is het IMF optimistischer. Daar worden positieve groeicijfers verwacht van respectievelijk 2,5% en 1,1% vooral gedreven door het herstel van het toerisme. Het IMF constateert ook een gematigdere groei van de wereldhandel. Deze groeit nog steeds, maar minder uitbundig dan voor de coronacrisis. Meerdere factoren zijn hier de oorzaak van waaronder de lagere economische groei, toenemende handelsbarrières, near-shoring en de sterke Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd verwacht het IMF dat de inflatie in 2024 minder hard zal dalen dan eerder verwacht. De inflatieprognose komt uit op 6,8% voor 2023 en 5,2% voor 2024.