Opkomende markten in de plus
Positief sentiment houdt aan
Aandelenmarkten reageerden overwegend positief op de rentebesluiten en begeleidende toelichting van de centrale banken. Per saldo bedroeg het totaalrendement van aandelen ontwikkelde markten 1% (euro hedged). Het einde van de verkrappingscyclus is in zicht en dat stelde aandelenbeleggers gerust. Behalve in Japan. De Japanse aandelenbeurs daalde flink in lokale valuta nadat de Japanse centrale bank het yield-curve-control-beleid aanpaste. Dat nam niet weg dat ook de Japanse beurs de week in de plus eindigde met een winst van meer dan 1%. In euro’s was de stijging nog groter door de appreciatie van de Japanse yen. Ondertussen is het bedrijfscijferseizoen in volle gang. Over het algemeen vallen de winstcijfers mee. In de Verenigde Staten rapporteerde ongeveer 81% van de bedrijven een hogere winst dan verwacht. Aandelen opkomende markten presteerden afgelopen week beter dan de evenknie uit de ontwikkelde landen. Vooral Chinese aandelen stegen in waarde nadat nieuwe stimulansen door de overheid werden aangekondigd. Het totaalrendement op aandelen opkomende markten bedroeg 3,6% in euro gemeten.
Aandelenmarkten stijgen door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Japanse rente doorbreekt 0,5%-grens
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes per saldo omhoog
De rentemarkten in de eurozone reageerden gelaten op de renteverhoging van de ECB. De Duitse 2-jaarsrente daalde afgelopen week per saldo licht terwijl de 10-jaarsrente enkele basispunten opliep. De Duitse 10-jaarsrente schommelt nu al een tijdje rond de 2,5%. In de Verenigde Staten was sprake van een sterkere stijging van de kapitaalmarktrente. De 10-jaarsrente steeg met 12 basispunten naar bijna 4%. Relatief sterke macro-economische cijfers en een moeizaam verlopen obligatieveiling speelden een rol. De Japanse 10-jaarsrente doorbrak de 0,5%-grens na de wijziging in het Japanse monetaire beleid. De rente sloot de week af op 0,56%. Dit is het hoogste niveau sinds 2014. De risicovollere vastrentende categorieën eindigden de week met beperkte winsten. EMD LC deed het met een winst van ruim 1% in euro goed. Het positieve rendement kwam volledig voor rekening van de valutacomponent. De opkomendelandenvaluta's stegen in waarde ten opzichte van de euro. Vooral de valuta's van de grondstoffenexporteurs, Zuid-Afrika en Mexico, noteerden een plus.
Vraag naar olie stijgt door
Het totaalrendement van grondstoffen (S&P GSCI) was afgelopen week positief. Vooral de energieprijzen liepen op. De prijs voor een vat Brentolie steeg met bijna 5% naar circa $85. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) neemt de vraag naar olie dit jaar toe tot meer dan 102 miljoen vaten per dag. Dit is een nieuw record, ondanks de economische tegenwind die de vraag naar olie onder druk zet. De verwachting is dat de komende jaren de vraag naar olie verder zal stijgen ondanks de ingezette energietransitie. Het grootste deel van de toegenomen vraag naar olie komt voor rekening van China. Op de valutamarkten reageerde vooral de Japanse yen sterk op de wijziging in het monetaire beleid. De yen apprecieerde in eerste instantie, maar gaf daarna opnieuw terrein prijs. Per saldo steeg de Japanse munt afgelopen week met circa 1,5% ten opzichte van de euro. De euro verzwakte ook ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond.