Positieve rendementen
Aandelen zetten stijgende trend door
Wereldwijde aandelen eindigden de week met een bescheiden winst van 0,8% in lokale valuta. Ondersteund door per saldo gunstige winstcijfers, bijvoorbeeld van Amerikaanse banken, zijn wereldwijde aandelenindices niet ver verwijderd van hun all time high van eind 2021. Regionaal waren er afgelopen week wel wat verschillen. Zo stegen vooral aandelen uit de ontwikkelde markten en eindigden aandelen uit de opkomende markten gemiddeld met verlies. Deze aandelen werden vooral omlaag getrokken door Chinese en Taiwanese aandelen. Chinese aandelen kwakkelen al een tijdje, mede door tegenvallende economische ontwikkelingen. De daling van de Taiwanese aandelenmarkt kwam vooral door de daling van TSMC, de grootste chipmaker ter wereld. De koers van deze grootgewicht in de index daalde door een neerwaartse bijstelling van de omzetverwachtingen. Gedurende de week behaalden een aantal aandelen, waaronder Apple en Microsoft nog nieuwe all time highs, maar uiteindelijk eindigden deze aandelen en andere technologie-aandelen de week met verlies. Farmaceuten, energiebedrijven en financiële instellingen eindigden de week wel met mooie winsten.
Aandelen niet ver verwijderd van all time high
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese kapitaalmarktrentes dalen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Wisselend beeld kapitaalmarktrentes
De Amerikaanse 10-jaarsrente sloot de week onveranderd op 3,83%, maar de rentes op de kortere looptijden liepen wel op. Zo steeg de Amerikaanse 2-jaarsrente met 7 basispunten naar 4,84%. Robuuste economische ontwikkelingen zorgen voor opwaartse druk op de korte rentes. In Europa was het beeld anders. Zo daalde de Duitse 10-jaarsrente met 4 basispunten naar 2,47% en de Duitse 2-jaarsrente zelfs met 12 basispunten naar 3,08%. De Britse rentes daalden nog harder door de boven verwachting sterke daling van de inflatie. Europese staatsobligaties gingen de week met winst uit, Amerikaanse staatsobligaties met verlies. De risicovolle vastrentende categorieën eindigden de week met beperkte winsten. EMD LC deed het met een winst van 1% in euro relatief goed, met dank aan een daling van de euro ten opzichte van de opkomendelandenvaluta’s.
Herstel grondstoffen zet door
Grondstoffen hadden de derde goede week op rij. Alleen basismetalen eindigden in het rood. Agrarische en energiegrondstoffen behaalden de hoogste rendementen. De tarweprijs liep hard op nadat Rusland de graandeal met Oekraïne niet verlengde. De tarweprijs liep aanvankelijk op met circa 14% gedurende de week, om uiteindelijk de week met een stijging van ruim 5% te eindigen. De prijs voor een vat Brentolie steeg met 1,5% naar $81,1. Zowel de Amerikaanse als Europese gasprijzen deden het met een stijging van respectievelijk 7% en 8% nog beter. Op de valutamarkten was een aantal opvallende bewegingen. Zo daalde het Britse pond en de Japanse yen relatief hard ten opzichte van de euro, maar vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de euro en het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar volgden de verschillende rentebewegingen van de betreffende landen. De Japanse yen daalde op het bericht dat de Bank of Japan geen aanleiding ziet om het beleid van yield curve control aan te passen.