Amerikaanse inflatie zet daling door
Daling Amerikaanse inflatie sterker dan verwacht
De Federal Reserve lijkt de Amerikaanse inflatie gestaag naar het doel van om en nabij de 2% te loodsen. De Amerikaanse consumentenprijsindex kwam in juni op jaarbasis uit op 3,0% - lager dan de 3,1% die economen hadden verwacht. Dat betekent dat de inflatie nu op het laagste niveau ligt van de afgelopen twee jaar. Bemoedigend is ook dat de kerninflatie, de CPI excl. voedsel en energie met 4,8% op jaarbasis lager uitkwam dan de verwachting van 5,0% en de 5,3% van een maand eerder. Het lijkt erop dat de renteverhogingen van de voorbije maanden enig effect hebben gesorteerd. Markten verwachten dat er nog slechts één renteverhoging in het verschiet ligt voordat de beleidsrente piekt op een niveau van 5,25%-5,5% . De Amerikaanse economie is door de rentestijgingen afgeremd, maar lijkt de rentestijgingen tot nu toe goed te weerstaan. De initial jobless claims wijzen met 237.000 tegen 250.000 verwacht niet op problemen op de arbeidsmarkt. En de University of Michigan Sentiment Index noteert met 72,6 tegen een verwachting van 65,5 op het hoogste niveau in ruim 1,5 jaar.
Amerikaanse inflatie dalende
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Daling Europese inflatiecijfers hapert (j-o-j)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Eurozone worstelt nog met inflatie
Het Europese inflatieprobleem blijft in tegenstelling tot de Amerikaanse situatie hardnekkiger. Na een sterke daling in de eerste maanden van 2023, is de inflatie in verschillende landen in juni weer toegenomen. In Duitsland steeg de inflatie in juni van 6,3% naar 6,8% (j-o-j). In Nederland steeg de inflatie in juni met 5,7% - lager dan de 6,1% van mei, maar nog steeds hoger dan de inflatiecijfers die in april en maart werden gezien. Markten verwachten daarom dat er dit jaar nog zeker twee renteverhogingen nodig zijn om de inflatie op het gewenste niveau te krijgen. De ECB houdt het effect dat de renteverhogingen hebben op de kredietverstrekking en de economische ontwikkelingen in de eurozone nauwlettend in de gaten. Uit de notulen van de beleidsvergadering van juni die vorige week werden gepubliceerd, blijkt dat beleidsmakers zich zorgen maken over een door de renteverhogingen geïnduceerde recessie.
Chinese exportmotor onder druk
De Chinese economie begon het jaar met een economische boost begin dit jaar door de beëindiging van de coronamaatregelen. In recente maanden kampt de Chinese economie echter met een wegvallende internationale vraag naar Chinese producten. De Chinese export kromp onverwachts sterk met 12,4% (j-o-j) met als belangrijke oorzaken de relatief zwakke wereldeconomie en de re-shoring van productie door Westerse landen. Naast een zwakke exportvraag heeft de Chinese economie ook last van een zwakke binnenlandse vraag. Als gevolg daalden ook de importen harder dan verwacht: met 6,8% op jaarbasis. Een andere belangrijke factor in de gedaalde importen zijn de maatregelen die een aantal landen – waaronder de Verenigde Staten en Nederland - hebben ingevoerd om belangrijke chiptechnologie uit de handen van de Chinezen te houden. De omvang van de chipimporten daalde in de eerste helft van het jaar fors met 18,5% op jaarbasis.