Markten stijgen op lagere inflatie
Aandelen krijgen boost door afzwakkende inflatie
Het signaal dat de Amerikaanse inflatie verder afzwakt, en daarmee het einde van de renteverhogingen dichterbij komt, gaf aandelenmarkten afgelopen week een duw in de rug. Amerikaanse en Europese aandelen noteerden in lokale valuta gemeten respectievelijk 2,6% en 2,7% hoger. Het vooruitzicht van een einde aan de renteverhogingen is vooral positief nieuws voor vastgoedaandelen. De alsmaar stijgende rente zette de koersen van vastgoedaandelen onder druk. Door de zwakkere inflatie stegen Europese en Amerikaanse vastgoedaandelen respectievelijk met 4,8% en 3,1% in lokale valuta. Ondanks deze stijging staan Europese aandelen dit jaar nog steeds 2,3% in de min. Ook aandelen van opkomende landen hebben baat bij einde aan de Amerikaanse renteverhogingen. Door zicht op het einde van de Amerikaanse verkrappingscyclus stegen aandelen van opkomende landen afgelopen week 3,7% in lokale valuta gemeten.
(Vastgoed-)aandelen stijgen fors
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Risicovrije rente daalt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligaties op winst door dalende rente
Het verwachte einde aan de renteverhogingen in de Verenigde Staten duwde kapitaalmarktrentes omlaag. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 24 basispunten van 4,07% naar 3,83%. De Duitse evenknie daalde met 12 basispunten naar 2,51%. Door deze bewegingen noteerden Amerikaanse en Duitse staatsobligaties respectievelijk 1,3% en 1,0% hoger (in lokale valuta). De grootse stijger bij de vastrentende waarden waren EMD in harde valuta. Een verder stijgende Amerikaanse rente zou vervelende consequenties kunnen hebben voor de mogelijkheid van opkomende landen om hun schulden in Amerikaanse dollars terug te betalen. Door de lagere rente noteerden deze categorie 2,4% hoger. EMD in lokale valuta volgde op afstand met een stijging van 0,7%. Ook investment grade bedrijfsobligaties en highyield-obligaties profiteerden van het gunstige beeld en stegen met respectievelijk 1,0% en 1,6%.
Euro naar hoogste niveau in ruim een jaar
Geholpen door het vooruitzicht van een niet verder stijgende – en naar verwachting volgend jaar dalende – Amerikaanse rente in combinatie met de verwachting dat de Europese rente nog wat zal stijgen, beleefde de euro een goede week en steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het hoogste niveau in ruim een jaar: $1,12 per euro. Op de grondstoffenmarkten steeg de prijs voor een vat Brentolie met $1,4 naar $79,9. De prijs werd gestuwd door een combinatie van aantrekkende vraag uit China, een productiereductie door Saudi-Arabië en zijn OPEC-bondgenoten. Mede door deze stijging noteerde de brede grondstoffenindex 2,4% hoger. De Europese gasprijs liet een tegengestelde beweging zien en daalde van €33,1 naar €25,7. Doordat het onderhoud aan een aantal Noorse gasvelden is afgerond, is de productiecapaciteit weer toegenomen. Tegelijkertijd is de vraag van de Europese industrie naar aardgas circa 16% lager dan vorig jaar.