Haviken in de meerderheid
Bank of England verrast markten
De Bank of England (BoE) verhoogde de beleidsrente met 50 basispunten naar 5%. Analisten gingen uit van een kleinere rentestap van 25 basispunten. De beleidsmakers zagen zich genoodzaakt een grotere renteverhoging door te voeren vanwege de hardnekkig hoge inflatie. De Britse inflatie bedroeg in mei 8,7% jaar-op-jaar. Dit inflatiecijfer was hoger dan verwacht en gelijk aan de maand ervoor. De kerninflatie steeg zelfs naar het hoogste niveau in 31 jaar. De stijging bedroeg in mei 7,1% ten opzichte van 6,8% een maand eerder. De centrale bankiers gaven aan dat meer renteverhogingen in het verschiet liggen als de inflatiedruk aanhoudt. Op de financiële markten wordt uitgegaan van een beleidsrente van ruim 6% eind dit jaar. De grotere rentestap van de BoE is opvallend omdat de beleidsrente eerder dit jaar in stappen van 25 basispunten werd verhoogd. De verwachte daling van de inflatie werd toen te rooskleurig ingeschat waardoor er nu harder op de rem getrapt moet worden.
Britse inflatie blijft hardnekkig hoog
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Renteverhoging van 50 bps. in het VK en Noorwegen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Ook andere centrale banken verhogen rentes
Net als de Britse centrale bank verraste de Noorse centrale bank met een groter dan verwachte renteverhoging. De Noorse centrale bank verhoogde de depositorente met 50 basispunten naar 3,75%. Ook de Noorse centrale bankiers gaven aan de beleidsrente verder te verhogen als de inflatie hoog blijft. De Zwitserse centrale bank verhoogde de beleidsrente volgens verwachting met 25 basispunten. Fed-president Jerome Powell herhaalde voor het Amerikaanse Congres de boodschap dat de Fed nog steeds in de verkrappingsmodus zit ondanks dat het monetaire beleid al restrictief is. Al met al blijven de westerse centrale banken hawkish. De Turkse centrale bank stelde de markten daarentegen teleur. De centrale bank onder leiding van de nieuwe gouverneur Hafize Gaye Erkan verhoogde de beleidsrente weliswaar fors, van 8,5% naar 15%, maar er was op een nog fermere ingreep gerekend. Het was de eerste renteverhoging in meer dan twee jaar tijd. De Turkse lira zakte verder weg en is nu minder dan 3,7 eurocent waard.
Nederlandse economie onder druk
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3% gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Deze krimp is kleiner dan die volgens eerdere ramingen, vooral vanwege gunstigere exportcijfers. De economische groei staat onder druk en het vertrouwen in de economie onder de Nederlanders is laag. Het consumentenvertrouwen daalde in juni naar -39. Ook de huizenprijzen staan onder druk. Het CBS rapporteerde voor mei een jaar-op-jaar daling van de huizenprijzen van 5,6%. De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwde eerder in de week voor de zorgwekkend hoge inflatie die voorlopig nog aanhoudt. DNB gaat uit van een inflatie van 4,2% dit jaar. Maar ook in 2024 en 2025 blijft de inflatie naar verwachting boven de doelstelling. De hoge inflatie wordt mede aangewakkerd door het ruime begrotingsbeleid dat bijdraagt aan oververhitting van de economie. Volgens DNB moeten zowel werkgevers als werknemers hun steentje bijdragen door een beheerste groei van de winsten en lonen.