Rentetermijnstructuur meest invers in decennia
Aandelen omlaag
Aandelenmarkten sloten de week met verlies af. De hawkish toon van centrale banken maakt aandelenbeleggers nerveus. Tegelijkertijd staan de verwachtingen ten aanzien van de economische groei onder druk. Aandelen uit de ontwikkelde markten daalden met bijna 2% in lokale valuta. In euro’s gemeten was het verlies licht lager. Vooral de Europese aandelenmarkten stonden onder druk. Het verlies bedroeg daar ruim 2,5%. Japanse aandelen doen het de afgelopen weken beter dan aandelen uit de andere ontwikkelde regio's. In het land van de rijzende zon noteren de aandelen dit jaar een ruime plus in lokale valuta. Aandelen uit de opkomende markten hadden een slechte week. Het verlies bedroeg afgelopen week circa 3% in euro’s gemeten. Vooral de Chinese aandelenmarkt stond onder druk en leverde ruim 6% in. Deze forse terugval volgde op een aantal weken van herstel.
Japanse aandelen outperformen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse rentetermijnstructuur inverteert verder
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Inverse rentetermijnstructuur
Het monetaire beleid houdt de rentemarkten in haar greep. De korte rentes lopen op in navolging van de stijgende beleidsrentes van de centrale banken. De Britse 2-jaarsrente steeg tot boven de 5%; het hoogste niveau sinds 2008. De Britse 10-jaarsrente daalde daartegen mede vanwege de verslechterende groeivooruitzichten. Dit rentetarief daalde naar circa 4,3%. Dit betekent dat de Britse rentetermijnstructuur invers is. Hetzelfde geldt voor andere westerse landen en regio's. De Duitse 2-jaarsrente ligt rond de 3,1% terwijl de 10-jaarsrente circa 2,4% bedraagt. Hierdoor is de Duitse rentetermijnstructuur het meest invers sinds 1992. Per saldo waren de totaalrendementen van de meeste eurostaatsobligaties afgelopen week licht positief. De risico-opslag van global high yield liep licht op. De risico-opslag van staatsobligaties uit opkomende landen in harde valuta bleef nagenoeg vlak. Zambia heeft een akkoord met schuldeisers bereikt om de hoge schuld te herstructureren.
Turkse lira verder omlaag
Het totaalrendement op een breed gespreide grondstoffenportefeuille was afgelopen week negatief. Grondstofprijzen stonden over nagenoeg de hele linie onder druk. Vooral de energieprijzen gaven terrein prijs. De prijs voor een vat Brentolie daalde met bijna 4% naar circa $74 per vat. Maar ook de edelmetalen stonden onder druk door de hawkish geluiden van de centrale banken. De goudprijs daalde met circa 2%. De groter dan verwachte renteverhoging van de Britse en Noorse centrale bank zorgde niet voor een stijging van de betreffende valuta’s. Zowel het Britse pond als de Noorse kroon daalden afgelopen week in waarde ten opzichte van de euro. De renteverhoging van de Turkse centrale heeft de val van de Turkse lira niet kunnen stoppen. Afgelopen week daalde de Turkse munt met 6% ten opzichte van de euro waardoor de daling dit jaar op bijna 30% uitkomt.