Vooruitzicht renteverhoging drukt koersen
Uitzonderlijke stijging chipmaker Nvidia door AI-strijd
Een van de opvallendste bewegingen op de aandelenbeurzen afgelopen week was de sprong die chipmaker Nvidia maakte na het bekend maken van zijn kwartaalcijfers. Na het nieuws dat de omzet niet $6,5 miljard bedroeg, maar $7,2 miljard steeg de koers van de aandelen in één dag met liefst 24%. Aandelenbeleggers zien in het succes van Nvidia het bewijs dat er een nieuw paradigma aan het ontstaan is rondom de ontwikkeling van AI en dat de bedrijven die hierin vooroplopen uiteindelijk de markt naar zich toe zullen trekken. In het kielzog van Nvidia stegen onder andere ook de aandelen van AMD en ASML fors in waarde, terwijl concurrent Intel – ooit de grootste chipmaker ter wereld en welke overduidelijk worstelt met de eisen die AI stelt aan de ontwikkeling van nieuwe chips – ruim 7% verloor. Ondanks de euforie bij bij de chipfabrikanten daalden wereldwijde aandelen afgelopen week met 0,2% (lokale valuta).
Winnaars en verliezers in strijd om AI
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Griekenland ziet risico-opslag fors dalen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Korte rente maakt sprong door vooruitzicht nieuwe renteverhoging
Het vooruitzicht van een nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten vertaalde zich op de kapitaalmarkten naar een stijgende rente. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg van 4,27% naar 4,56%, terwijl de Duitse evenknie met 19 basispunten steeg naar 2,93%. Door de gestegen rente verloren Europese staatsobligaties afgelopen week 0,7%, terwijl wereldwijde highyieldobligaties 0,3% inleverden. Binnen de Europese staatsobligaties maakte Griekse staatsobligaties een opvallende beweging. Door gunstige economische vooruitzichten in het land daalde de risico-opslag die het land betaalt boven Duitse staatsobligaties in een week met ruim 20 basispunten. Hierdoor betaalt het land dat 10 jaar geleden nog door een pijnlijke herstructurering van haar schulden ging nu op de kapitaalmarkten bijna 60 basispunten minder dan het andere probleemgeval Italië.
Turkse lira daalt door herkiezing Erdogan
Nadat de eerste ronde geen beslissing had gebracht vond afgelopen weekend de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen plaats. Zoals alom werd verwacht na de resultaten van de eerste ronde ging zittende president Erdogan er wederom met de winst vandoor en mag hij nogmaals vijf jaar het ambt van Turkse president bekleden. Door de ruime monetaire koers die Erdogan voert, kampt het land al langere tijd met hoge inflatie – vorig jaar bereikte deze een piek boven de 80% op jaarbasis – en staat de Turkse lira onder steeds meer druk. Na de bekendmaking van de winst van Erdogan zakte de koers van de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar 0,8% verder weg.