Amerikaanse inflatie verrassend gestegen
Deal over Amerikaans schuldenplafond
In de Verenigde Staten werd afgelopen week in spanning gekeken naar de onderhandelingen over het schuldenplafond van de overheid. Indien het schuldenplafond niet zou worden opgehoogd, zou de Amerikaanse overheid mogelijk per 5 juni niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. Zaterdagavond kwam echter het verlossende bericht dat President Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy een deal hebben gesloten die de financiering van de overheid voor de komende twee jaar – dus tot na de volgende Presidentsverkiezingen - veilig stelt. Onderdeel van de deal is een beperkte bezuiniging door de voorgenomen investering in de Amerikaanse belastingdienst terug te draaien en het budget voor defensie en Amerikaanse veteranen iets op te hogen. De deal is nog niet definitief. De leden van het Huis van Afgevaardigden krijgen 72 uur om alle details tot zich te nemen voordat er over de deal gestemd gaat worden.
“We still have a lot of work to do, but I believe this is an agreement in principle that is worthy of the American people”
Kevin McCarthy, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden
De PCE-index wijst aanhoudende inflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht
De Amerikaanse consumentenprijsindices die twee weken eerder werden gepubliceerd, leken te wijzen op een afzwakkende geldontwaarding. De Amerikaanse centrale bank laat zich echter voornamelijk leiden door haar voorkeursinflatiemaatstaf: de personal consumption expenditure price index (PCE deflator). Tegen de verwachting in liet deze index in april een stijging zien van 4,2% naar 4,4% (j-o-j). De kerninflatie volgens dezelfde maatstaf (PCE core deflator) bleek in april met 4,7% (j-o-j) in april tegen een verwachting van 4,6% eveneens hardnekkig hoger dan de doelstelling van de Fed van 2%. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 1,3% (j-o-j), terwijl een groei van 1,1% werd verwacht. Ook het vertrouwen binnen de dienstensector steeg tegen de verwachting in. De inkoopmanagersindex (PMI Non-manufacturing) steeg van 53,6 naar 55,1. Deze solide economische ontwikkelingen betekenen dat er ruimte voor de Fed blijft om de rente verder te verhogen. Markten verwachtten begin van vorige week nog dat er een voorlopig einde aan de renteverhogingen zou zijn. Nu gaat men ervan uit dat er in juni of juli nog een verhoging van 25 basispunten in het verschiet ligt.
Duitse economie in recessie
Het economische beeld aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is minder rooskleurig. Met name de grootste economie van de eurozone – die van Duitsland – heeft het lastig. Door zwakte van de consumentenbestedingen en de industrie is de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,3% gekrompen. In combinatie met de krimp van 0,5% in het laatste kwartaal van het vorige jaar betekent dit dat er sprake is van een recessie in Duitsland. De vooruitzichten voor de Duitse industrie zijn door de afzwakkende vraag uit China niet gunstig. De IFO Expectations index die het vertrouwen van Duitse bedrijven in het toekomstige economische klimaat meet, daalde in mei onverwachts hard naar van 92,2 naar 88,6. En ook de Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie daalde onverwachts van 44,5 naar 42,9. Dit zijn signalen dat de economische pijn wellicht nog niet geleden is.