Aandelen in de plus
Japanse aandelen op hoogste niveau sinds jaren negentig
Wereldwijde aandelen eindigden de week met een plus van 1,4% in lokale valuta. Koerswinsten liepen gedurende de week geleidelijk op naarmate er steeds meer geluiden klonken dat een akkoord over het Amerikaanse schuldplafond op korte termijn haalbaar moest zijn. Mocht er voor het einde van de maand geen akkoord komen, dan kunnen de Verenigde Staten geen betalingen meer doen en zijn ze dus in wanbetaling. De kans hierop is weliswaar klein, maar de impact groot. Afgelopen week deden vooral Japanse aandelen het goed met een winst van 3,7%. Deze aandelen stegen naar de hoogste niveaus sinds begin jaren negentig, ondersteund door gunstige economische ontwikkelingen, lage waardering, ruim monetair beleid en bestuurshervormingen in het bedrijfsleven. Ook de grote technologiebedrijven, zoals Microsoft en Apple blijven goed presteren. De FANG+ index, waarin onder andere ook Tesla, Nvidia en Alphabet (Google) zitten, steeg dit jaar al met 52% in Amerikaanse dollar.
Japanse aandelen bereiken hoogste niveau sinds begin jaren negentig
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes omhoog
Vrijwel alle obligatiemarkten eindigden de week in het rood door een combinatie van zowel oplopende rentes als risico-opslagen. Kapitaalmarktrentes stegen door de zorgen om de aanhoudende inflatierisico’s en hawkish uitspraken van verschillende leden van de Fed en ECB. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 16 basispunten naar 2,43% en de Amerikaanse tegenhanger met 20 basispunten naar 3,67%. In beide gevallen kwam dat vooral door de stijging van de reële rente. Van de risicovollere vastrentende waarden wist EMD LC als enige categorie in lokale valuta gemeten in het groen te eindigen. Door een daling van de opkomendelandenvaluta’s ten opzichte van de euro eindigde deze categorie de week in euro’s gemeten echter ook in het rood.
Daling Europese gasprijs zet door
Grondstoffen lieten afgelopen week een gemengd beeld zien. Vooral de energiegrondstoffen deden het goed. Na vier weken van dalingen steeg de prijs voor een vat Brentolie afgelopen week met 2% naar $75,6. De olieprijs steeg mede op het bericht dat de Verenigde Staten de strategische olievoorraden met 3 miljoen vaten gaat aanvullen. De Amerikaanse gasprijs liep op met ruim 14%, terwijl de Europese gasprijs daalde naar het laagste niveau sinds juni 2021. Basismetalen lieten gemiddeld een lichte stijging zien, terwijl de prijzen van agrarische grondstoffen flink daalden. Ook edelmetalen eindigden de week met verliezen, mede door een stijging van de Amerikaanse dollar en van de (reële) rente. Zo daalde de goudprijs weer onder de $2.000 per troy ounce.