Robuuste economische ontwikkelingen
Amerikaanse economie blijft goed liggen
De Amerikaanse economie ligt er nog steeds goed bij. Zo steeg de coincident indicator van de Conference Board, een indicator die de actuele economische ontwikkelingen duidt, naar een recordniveau. Over de afgelopen 10 maanden daalde deze indicator slechts één keer. Zowel de Amerikaanse detailhandelsverkopen als de industriële productie stegen in april. Op basis van de actuele ontwikkelingen verhoogde de Atlanta Fed de groeiverwachting voor het tweede kwartaal naar 2,9% op jaarbasis. Waar de coincident indicator duidt op een robuust economisch beeld, wijst de leading indicator echter op een recessie. Dit beeld wordt bevestigd door indicatoren van de New York Fed, terwijl de indicator van de Philadelphia Fed en het vertrouwen onder woningbouwers juist weer een positiever beeld schetsen. Zo lang de actuele economische ontwikkelingen robuust zijn, hameren veel Fed-leden op de aanwezige inflatierisico’s. Waar na de renteverhoging in mei door de Fed nog uitgegaan werd van een rentepauze, liep de kans op een renteverhoging in juni gedurende de week op tot 40%. Aan het eind van de week daalde deze kans weer na sussende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell.
Amerikaanse economie groeit nog steeds
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Lage economische groei in de eurozone
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Eurozone ontloopt recessie
Volgens de eerste raming groeide de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 0,1%. Daardoor ontloopt de eurozone een recessie, aangezien er het kwartaal ervoor sprake was van 0,1% krimp. Jaar-op-jaar komt de groei uit op 1,3%, de laagste jaar-op-jaar groei van de afgelopen twee jaar. Binnen de regio zijn er behoorlijke groeiverschillen. Zo groeiden de Spaanse en Italiaanse economie het eerste kwartaal met 0,5%, terwijl de Duitse economie geen groei liet zijn en de Nederlandse economie zelfs met 0,7% kromp. De groei in de eurozone werd ondersteund door onder andere lagere energie-prijzen, afnemende beperkingen in de aanvoerketens en een sterke arbeidsmarkt. Zo groeide de werkgelegenheid gedurende het kwartaal met 0,6%, waardoor de werkloosheid op een historisch laag niveau van 6,5% ligt. Voor de Europese Commissie waren deze ontwikkelingen aanleiding om de groeivooruitzichten voor 2023 op te hogen van 0,8% naar 1% en voor 2024 van 1,6% naar 1,7%. De Europese Commissie verhoogde ook de inflatieverwachtingen: in 2023 van 5,6% naar 5,8% en in 2024 van 2,5% naar 2,8%. De hardnekkig hoge inflatie blijft een bron van zorg voor de ECB. ECB-voorzitter Christine Lagarde gaf aan dat de rentes structureel hoog moeten zijn om de inflatie te beteugelen.
Herstel Japanse economie trekt aan, herstel China stokt
De meeste Japanse economische cijfers verrasten positief. De eerste raming wijst op een groei in het eerste kwartaal van 1,6% op jaarbasis, twee keer zo hoog als verwacht. Vooral de consumentenbestedingen droegen sterk bij aan de groei. Door een einde aan de reisrestricties vanwege covid heeft ook de buitenlandse toerist Japan weer gevonden. Door de afnemende wereldvraag stond de export het eerste kwartaal wel wat onder druk, maar liet deze in april wel weer een stijging zien. De Japanse inflatie liep op naar 3,5% jaar-op-jaar. Waar het herstel van de Japanse economie aantrekt, verliest het herstel van de Chinese economie juist aan kracht. Zo stegen de investeringen in vaste activa, de detailhandelsverkopen en de industriële productie jaar-op-jaar minder hard dan verwacht. Over april daalde de industriële productie zelfs. De groei van de Chinese economie over het tweede kwartaal zal door basiseffecten nog steeds hoog zijn, maar het sterke momentum van het eerste kwartaal is gestokt.