Amerikaanse groei valt tegen
Eerste kwartaal zorgt voor bescheiden groei
Deze week kwamen de economische groeicijfers over het eerste kwartaal van zowel de Verenig Staten als de eurozone uit. Over de linie gingen analisten van uit van een bescheiden groei. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 1,1% (annualized). Dit is een stuk lager dan de 1,9% waar economen van te voren vanuit gingen. De vertraging van de groei is mede toe te schrijven aan het teruglopen van bedrijfsinvesteringen en de verslechterde huizenmarkt. De economie in de eurozone groeide nagenoeg volgens verwachting met 1,3%. Vooral Spanje en Italië verrasten positief met een groei van respectievelijk 3,8% en 1,8%. De omvang van de Duitse economie bleef per saldo onveranderd. Positief is wel dat het economisch vertrouwen in de eurozone, na een periode van lichte daling, weer toegenomen is. De Eurozone Economic Confidence Index is volgens verwachting gestegen naar 99,9. Zowel het vertrouwen in de industrie als in de dienstensector liep op. Ook het consumentenvertrouwen in de verschillende lidstaten is aan een herstel bezig. In Frankrijk, Italië en Nederland liepen vertrouwensindices op. Dit voorzichtige optimisme zorgt er mogelijk mede voor dat de verwachte recessie mild zal zijn.
Economische groei in de eurozone valt tegen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Beleggers gaan er van uit dat de Japanse beleidsrente slechts beperkt wordt verhoogd
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Bank of Japan blijft standvastig
De Japanse centrale bank (Bank of Japan) blijft vasthouden aan een zeer ruim monetair beleid. Na de eerste vergadering met Kazuo Ueda als nieuwe gouverneur bleef het monetaire beleid vooralsnog onveranderd. Dit betekent dat de Japanse centrale bank als enige grote centrale bank de beleidsrente nog steeds niet heeft verhoogd. Ook blijft het opkopen van obligaties in hetzelfde tempo door gaan, met als doel om controle te houden op het lange eind van de rentecurve. De Bank of Japan hanteert nog altijd een plafond van 0,5% voor de 10-jaarsrente. Wel heeft de bank een uitgebreide beleidsevaluatie aangekondigd, wat de mogelijkheid biedt om het huidige beleid te gaan normaliseren. Wanneer de inflatie structureel rond de 2% ligt, ziet Ueda ruimte om het beleid voorzichtig te gaan verkrappen. De aangekondigde beleidsevaluatie zou wel eens geruime tijd kunnen duren. Daarom prijzen beleggers dit jaar vooralsnog slechts één renteverhoging in, per december 2023. Op korte termijn verwacht men in ieder geval geen ommezwaai. De Japanse yen beleefde na dit nieuws een flinke waardedaling.
Macro-economische data schetst een gemengd beeld
Naast het nieuwe groeicijfer van de Amerikaanse economie zijn er ook andere macro-economische cijfers uitgekomen. In aanloop naar de volgende vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve) op 3 mei, viel zijn favoriete inflatiemaatstaf (PCE Deflator) verder terug. De PCE Deflator kwam uit op 4,2% (j-o-j) in vergelijking met 5,0% een maand eerder. De kerninflatie bleef met 4,6% op hetzelfde niveau liggen als een maand eerder. Dit geeft de Fed in ieder geval genoeg munitie om de rente volgende week met 25 basispunten verder te verhogen. Daar tegenover staat dat verschillende vertrouwensindicatoren verslechterden. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen (Conference Board Consumer Confidence) liep terug tot 101,3 ten opzichte van 104 in maart. De Dallas Fed Manufacturing Index zakte naar het laagste niveau sinds juli vorig jaar. En ook de Richmond Fed Manufacturing Index en Kansas City Fed Manufacturing Activity Index gingen onderuit. Het consumentensentiment (University of Michgan Sentiment Index) kon de weg omhoog ook niet vasthouden en bleef steken op 63,5. Het beleid van de Fed lijkt effect te sorteren door de economie af te laten koelen en zo de inflatie enigszins te beteugelen.