Negatieve rendementen hebben de overhand
Franse aandelenmarkt bereikt nieuwe all time high
Wereldwijde aandelen gingen de week uit met een klein verlies van 0,1% in lokale valuta. Wel waren de regionale verschillen groot. Zo kwam het verlies vooral voor rekening van aandelen uit de opkomende markten. Ondanks de verrassende economische cijfers in China presteerden Chinese aandelen relatief slecht. Japanse en Europese aandelen eindigden de week wel in de plus. Europese aandelen presteren dit jaar veruit het beste met een rendement van bijna 12%. Brede Europese aandelenindices flirten hierdoor met nieuwe all time highs. Verschillende Europese landenindices bereikten zelfs al nieuwe all time highs. Zoals de Deense en Franse aandelenmarkten. De Franse aandelenmarkt profiteert voor een belangrijk deel van de grote bias naar de goed presterende sector duurzame consumentengoederen. De Deense aandelenmarkt bestaat voor 57% uit het aandeel van farmaceut Novo Nordisk. Dit aandeel steeg dit jaar al met 24% en heeft sinds 2010 jaarlijks een gemiddeld rendement van ruim 22% behaald.
Franse aandelenmarkt bereikt nieuwe all time high
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes omhoog
Vrijwel alle obligatiemarkten eindigden de week in het rood door een combinatie van zowel oplopende rentes als risico-opslagen. Kapitaalmarktrentes stegen door de zorgen om de aanhoudende inflatierisico’s en hawkish centrale banken. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,48% en de Amerikaanse tegenhanger met 6 basispunten naar 3,57%. De Amerikaanse rentes op de kortere looptijden stegen iets harder, waardoor de rentetermijnstructuur weer iets meer invers werd. De Duitse rentetermijnstructuur bleef nagenoeg onveranderd invers. Van de risicovollere vastrentende waarden wist EMD LC als enige categorie in lokale valuta gemeten in het groen te eindigen. Door een daling van de opkomendelandenvaluta’s ten opzichte van de euro eindigde deze categorie de week in euro’s gemeten echter ook in het rood.
Olieprijs onder druk
Van alle categorieën behaalden grondstoffen afgelopen week de meest negatieve rendementen. Vrijwel alle grondstoffen eindigden de week in het rood. Maar vooral energie presteerde slecht door de daling van de olieprijs. Zo daalde de prijs van een vat Brentolie met 5% van $86,3 naar $81,7. De afgenomen vraag en opgelopen voorraden zorgden voor deze prijsdruk. De goudprijs kon het sterke momentum van de afgelopen weken niet vasthouden en zakte weer door de grens van $2.000 per troy ounce. Door de daling van de grondstofprijzen daalden ook de valuta’s van de grondstof producerende landen. Vooral de Noorse kroon en Canadese dollar stonden onder druk. De eurodollar wisselkoers bleef afgelopen week echter nagenoeg onveranderd.