Afwachtende houding op de financiële markten
Aandelenmarkten zoeken richting
De wereldwijde aandelenmarkten sloten de week met een klein verlies af. De aandelenmarkten uit de ontwikkelde landen behaalden een totaalrendement in euro van -0,5%. Aandelen uit de opkomende markten deden het met een rendement van -0,8% iets slechter. Beleggers lijken in afwachting van meer richtinggevend nieuws. Vooral het verdere verloop van het centralebankbeleid en de winstontwikkeling zijn bepalend voor het sentiment. Dit kan in aanloop naar de beleidsvergaderingen van de Fed op 3 mei en van de ECB op 4 mei voor de nodige volatiliteit zorgen. Binnen de aandelenmarkten zijn er de nodige verschuivingen te zien in de rendementen van factoren en sectoren. Zo lijkt de periode van outperformance van waarde-aandelen (value) versus groei-aandelen (growth) voorbij. Waarde-aandelen deden het in 2022 beduidend beter dan groei-aandelen. Nu de stijging van de kapitaalmarktrentes niet doorzet, lopen groei-aandelen het verschil weer in. Dit komt vooral door herstel bij de technologie aandelen.
Outperformance waarde-aandelen versus groei-aandelen zet niet door
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse 2-jaars en 10-jaarsrente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Daling kapitaalmarktrentes zet door
De meeste obligatiemarkten hadden een goede week. De daling van de kapitaalmarktrentes zette door, zowel in de eurozone als de Verenigde Staten. De Duitse 10-jaasrente zakte van 2,37% naar 2,18%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde van 3,47% naar 3,39%. De rentedalingen gingen gepaard met oplopende obligatiekoersen waardoor staatsobligaties uit de eurozone de week afsloten met een winst van 1,2%. Het waren niet alleen de staatsobligaties die een goede week hadden. Ook kredietobligaties en obligaties uit de opkomende landen (EMD) sloten de week met winst af. De meer risicovolle highyieldobligaties sloten de week vrijwel ongewijzigd af. Daar liepen de risico-opslagen relatief fors op. Het negatieve effect daarvan op het rendement deed het positieve effect van de lagere kapitaalmarktrente teniet.
OPEC+ zet olieprijs hoger
Grondstoffen hadden een goede week. De brede grondstoffenindex (S&P GSCI) sloot de week af met een winst van 2,6% in Amerikaanse dollar. Bij de gelijkgewogen indexvariant bleef de winst beperkt tot 0,9%. Het positieve rendement kwam vooral voor rekening van de energiegrondstoffen. De OPEC+ besloot de olieproductie verder te verlagen. De beoogde productiebeperking bedraagt ruim 1 miljoen vaten per dag. Volgens Saudi-Arabië is de productiebeperking een noodzakelijke voorzorgsmaatregel om de oliemarkt te stabiliseren. De OPEC+ vreest dat een recessie in de Verenigde Staten en Europa de vraag naar olie doet dalen. Om overaanbod te voorkomen is een lagere productie nodig. Met deze mededeling zetten Saudi-Arabië en OPEC de relatie met de Verenigde Staten verder onder druk. De Amerikaanse president Biden roept de Saudi’s al langer op de olieproductie juist op te voeren. Lagere olieprijzen helpen bij het onder controle krijgen van de inflatie De mededeling van de OPEC+ verraste vriend en vijand en de olieprijs schoot op maandag omhoog. De olieprijs wist de winst de rest van de week vast te houden. De prijs voor een vast Brentolie sloot de week ruim 7% hoger af op $85.