IMF voorspelt periode van lage groei
Amerikaanse vertrouwenscijfers zakken weg
In maart zakte het vertrouwen weg in zowel de Amerikaanse industrie- als dienstensector. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindices (ISM). Vooral in de Amerikaanse industrie is het vertrouwen laag. De ISM Manufacturing daalde van 47,7 naar 46,3. Deze daling is groter dan verwacht. Deze vertrouwensindex ligt nu op een recessieniveau. Vrijwel alle belangrijke sub-indices lieten een daling zien. Zo zakte de New Orders index, een goede indicatie van de industriële activiteit voor de komende 6 maanden, weg naar 44,3. Ook de Employment index daalde fors en ligt nu op 46,9. Een niveau dat normaliter gepaard gaat met baanverlies in de industriële sector. Positief is wel dat de malaise ook de Prices Paid index raakt. Die daalde naar 49,2. Een niveau dat duidt op afnemende prijsdruk in de industrie. Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse centrale bank (Fed). Het vertrouwen binnen de dienstensector daalde ook. De ISM Services zakte van 55,1 naar 51,2. Dit niveau duidt nog wel op aanhoudende groei, maar op basis van de recente ontwikkelingen lijkt het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook deze index wegzakt naar een niveau dat duidt op krimp.
Vertrouwen Amerikaanse industrie op recessieniveau
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“The world economy as a whole is now less able to support the weakest members (…) Why? The peace dividend is gone.”
IMF-directeur Kristalina Georgieva
IMF verwacht laagste groei wereldeconomie sinds 1990
IMF-directeur Kristalina Georgieva kwam met een sombere boodschap. De groeiverwachting voor de komende vijf jaar ligt op het laagste niveau sinds 1990. De wereldeconomie zal volgens het IMF de komende jaren met gemiddeld 3% groeien. Dat is bijna een procentpunt lager dan de gemiddelde groei over de laatste twee decennia. Als één van de belangrijkste oorzaken wijst Georgieva naar de fragmentatie van de wereld en wereldeconomie. De oorlog in Oekraïne en de verslechterde relatie tussen China en de Verenigde Staten zijn hiervoor twee belangrijke drijvende krachten. De wereld valt steeds verder uiteen in concurrerende machtsblokken. Hierdoor staan onder meer de vrijhandel en grensoverschrijdende investeringen onder druk. Het beeld dat Georgieva schetst, sluit goed aan bij het economische scenario ‘Flags & Frictions’ van Achmea IM. Ook daarin drukken de multipolaire wereld en deglobalisering hun stempel op de verwachtingen. Tot slot verwacht het IMF dat de wereldwijde groei in 2023 onder de 3% zakt. In 90% van de ontwikkelde landen zal de groei afzwakken. Vooral als gevolg van het verkrappen van het monetaire beleid. Desondanks spoort het IMF de centrale banken aan om door te gaan met het verhogen van de beleidsrentes. Het bestrijden van de hoge inflatie blijft noodzakelijk.
Gemengd beeld Amerikaanse arbeidsmarkt
Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over maart liet een gemengd beeld zien. Het rapport bevatte voor elk wat wils. Dat maakt het rentebesluit van de Fed in mei er niet eenvoudiger op. De groei van de werkgelegenheid lijkt af te vlakken. Daar wijzen althans de non-farm payrolls op. Die daalden van 325 duizend naar 236 duizend. Daarmee lag de groei van het aantal banen fors lager dan het 3- en 12-maandsgemiddelde van beide 345 duizend. De baangroei ligt echter nog wel ruim boven het langjarige gemiddelde dat tussen de 100 en 150 duizend banen ligt. Tegenover dit relatief zwakke cijfer stonden een beter dan verwacht werkloosheidspercentage en een hogere participatiegraad. Het werkloosheidpercentage zakte tegen de verwachting in met 0,1% naar 3,5%. Daarmee blijft de werkloosheid op een historisch bodemniveau liggen. Een signaal dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds zeer krap is. Ook de participatiegraad liep wat op. Deze steeg van 62,5% naar 62,6%. Positief is echter dat de groei van de uurlonen wat afzwakte. Het uurloon steeg in maart met 4,2% jaar-op-jaar, dat is de laagste groei sinds juni 2021.