Monetair beleid zet de toon
Centrale banken bepalen het sentiment op de aandelenmarkt
De aandelenmarkten begonnen de week positief, maar eindigden in mineur. Per saldo sloten de wereldwijde aandelenmarkten (MSCI World) in euro 2,8% lager. Vooral de meevallende inflatiecijfers zetten de aandelenkoersen in eerste instantie nog hoger. Beleggers verwachtten dat de lagere inflatie zich zou vertalen in een meer dovish houding van de centrale banken. Die boorden deze hoop echter snel in de grond. Zowel Fed-voorzitter Powell als ECB-president Lagarde lieten in duidelijke bewoordingen weten dat het nog te vroeg is voor een draai in het monetaire beleid. Een verlaging van de beleidsrente is wat hun betreft voorlopig niet aan de orde. Hierop gaven de aandelenmarkten hun winsten weer prijs. Vooral de opvallend harde toon van ECB-president Lagarde stelde beleggers teleur. De Europese aandelenmarkten gingen op donderdag ruim 3% onderuit. Ook voor de opkomende markten was het een teleurstellende week. De MSCI Emerging Markets index sloot de week in euro 2,8% lager.
Aandelenmarkten vallen weer wat terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse kapitaalmarktrentes stijgen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligatiemarkten lager door hawkish toon ECB
Ook op de obligatiemarkten draaiden alles om de beleidsvergaderingen van de Fed en de ECB. De hawkish toon van de ECB zette de obligatiekoersen in de eurozone lager en de kapitaalmarktrentes hoger. Duitse staatsobligaties sloten de week af met een verlies van 1,8%. De Duitse 10-jaarsrente liep op van 1,9% naar 2,2%. Ook de kortere looptijden liepen hard op. Zo steeg de Duitse 5-jaarsrente naar 2,2%. Daarmee is de 5-jaarsrente terug op het niveau van 2011. Op de futuresmarkten wordt nu verwacht dat de ECB-beleidsrente piekt boven de 3% en daar ook gedurende 2023 blijft liggen. In de Verenigde Staten daalt de kapitaalmarktrente al een aantal weken gestaag. Daarmee anticiperen obligatiebeleggers op een draai in het Amerikaanse monetair beleid in de loop van 2023. De uitspraak van Fed-voorzitter Powell dat de beleidsrente voorlopig niet omlaaggaat, wist de obligatiebeleggers niet van het tegendeel te overtuigen. De daling van de Amerikaanse kapitaalmarktrentes zette door. De 10-jaarsrente daalde van 3,6% naar 3,5%.
Gemengd beeld grondstoffenmarkten
Op de grondstoffenmarkten speelt het beleid van de centrale banken een kleine rol. De prijzen van grondstoffen worden vooral bepaald door vraag- en aanbodfactoren en de economische groei. De groeivertraging van de wereldeconomie raakt vooral de industriële metalen. Zo daalde de koperprijs afgelopen week met circa 2,5%. Daarmee staat de koperprijs ruim 15% lager dan begin dit jaar. De olieprijs zat wel in de lift. De prijs voor een vat Brentolie steeg 4% tot $79. Ook voor agrarische grondstoffen was het een goede week. De brede grondstoffenindex (S&P GSCI) sloot de week af met een winst van 3%. Op de valutamarkten sterkte de euro verder aan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De koers van de Europese eenheidsmunt versus de Greenback steeg van 1,05 naar 1,06.