Hawkish toon Europese centrale banken

Economisch momentum zwakt af

Het economisch momentum in de Verenigde Staten zwakt af. De ISM manufacturing index daalde van 58,8 naar 57,6 en de ISM services index daalde van 62,3 naar 59,9. De opleving van de coronapandemie was mede oorzaak van deze dalingen. Vooral de verwachtingen voor de sectoren die gevoelig zijn voor de coronapandemie stonden onder druk. Er zijn wel tekenen dat de knelpunten aan de aanbodkant afnemen, maar deze blijven per saldo nog relatief hoog. Wereldwijd zwakken de vooruitzichten voor de maakindustrie af. De J.P. Morgan Global Manufacturing PMI daalde in januari van 54,3 naar 53,2. Analisten gingen ervan uit dat corona ook de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers over januari negatief zou beïnvloeden. Maar dat was niet het geval. In januari kwamen er 467.000 nieuwe banen bij en de opwaartse bijstelling over december bedroeg ruim 300.000. Het gemiddeld uurloon steeg met 5,7% ten opzichte van vorig jaar. Het werkloosheidspercentage bedraagt nu 4%.

Verwachting maakindustrie zwakt af

Bron: Bloomberg, Achmea IM


“Compared to December, risks to inflation outlook remain tilted to the upside, especially in the near term.”

ECB-president Christine Lagarde tijdens de persconferentie

ECB maakt hawkish draai

De ECB liet vorige week de beleidsrentes ongemoeid en continueerde de opkoopprogramma’s. Toch was de toon tijdens de persconferentie hawkish. De ECB lijkt door de aanhoudend hoge inflatie te draaien en de zeer dovish houding los te laten. ECB-president Christine Lagarde zette de deur open voor renteverhogingen later dit jaar, terwijl dit voorheen nog ‘zeer onwaarschijnlijk’ was. Ook een versnelling van de afbouw van het obligatie-opkoopprogramma behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast gaf ze aan dat de inflatierisico’s aan de bovenkant liggen. De ECB gaat in maart het beleid herijken op basis van nieuwe prognoses. De ECB kon ook niet meer vol houden dat inflatie geen probleem is terwijl veel andere centrale banken het monetaire beleid aan het normaliseren zijn. Zo verhoogde de Bank of England (BoE) de beleidsrente met 25 basispunten naar 0,5%. Vier van de negen beleidsmarkers stemden echter voor een renteverhoging van 50 basispunten. De BoE kondigde ook de afbouw van de centralebankbalans aan.

Inflatiepiek nog niet bereikt in de eurozone

De inflatie in de eurozone kwam wederom hoger uit dan verwacht. In januari bedroeg de jaar-op-jaar stijging van de consumentenprijs-index (CPI) 5,1%, terwijl de consensusverwachting 4,4% was. De stijging was ook hoger dan in december. De sterk gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie. Maar ook de voedselprijzen liepen verder op. De kerninflatie kwam uit op 2,3% ten opzichte van een jaar geleden. Deze bedroeg vorige maand nog 2,6%. In Nederland bedroeg de inflatie 7,6%. Nederland is gevoelig voor de forse stijging van de gasprijs waardoor de inflatie hier hoger ligt dan in andere eurolanden. Naar verwachting blijft de inflatie op korte termijn hoog, zolang de energieprijzen hoog blijven. De hoge energiekosten zullen namelijk doorsijpelen in de prijzen van andere goederen en diensten. Op middellange termijn zal de inflatie naar verwachting afzwakken als de energieprijzen stabiliseren en problemen in de aanvoer- en productieketens afnemen. Maar de inflatierisico’s liggen aan de bovenkant.

De inflatie is hoog

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image

Deel deze pagina