Obligaties onderuit

Volatiele week voor aandelen

Aandelenmarkten kenden een volatiel verloop van de week. In het begin van de week overheerste het optimisme en liepen de aandelenkoersen op. Op donderdag draaide het sentiment na de beleidsvergaderingen van de ECB en BoE. De mogelijk sneller dan verwachte normalisatie van het monetaire beleid zette aandelenmarkten onder druk. De Europese aandelenmarkt (MSCI Europe) daalde op donderdag met 1,7%. Vervolgens kwam het Amerikaanse bedrijf Meta (Facebook) met teleurstellende cijfers. Het aandeel daalde met meer dan 26%. Hierdoor ging meer dan $250 miljard aan marktwaarde van dit bedrijf in één dag in rook op. Dit was de grootste wipeout van marktwaarde van één bedrijf ooit. Het verlies van de Amerikaanse aandelenbeurs (MSCI VS) bedroeg op donderdag dan ook 3,7%. Per saldo resulteerde toch een plus van circa 1,5% over de hele week bezien voor aandelen ontwikkelde markten gemeten in lokale valuta. Het totaalrendement op aandelen opkomende markten was nagenoeg vlak in euro’s gemeten.

Meta (Facebook) verliest meer dan $250 miljard aan marktwaarde op één dag

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Hawkish ECB zet rentes hoger

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Forse stijging rentes door hawkish ECB

De rentemarkten reageerden verrast op de hawkish toon van de ECB en BoE. Kapitaalmarktrentes liepen over de hele linie op. De Duitse 10-jaarsrente steeg na de ECB-persconferentie met circa 10 basispunten. Per saldo werd de week afgesloten op een niveau van 0,21%, een stijging van 25 basispunten. De Duitse 5-jaarsrente kwam voor het eerst sinds 2018 boven de 0% uit en de Duitse 2-jaarsrente steeg met 36 basispunten naar -0,25%. Dit is het hoogste niveau sinds eind 2015. Op de geldmarkt wordt ingeprijsd dat de ECB-depositorente tegen het einde van het jaar circa 0% bedraagt (nu -0,5%). Dat impliceert circa twee renteverhogingen van 25 basispunten. In de andere eurolanden stegen de kapitaalmarktrentes ook. De Italiaanse 10-jaarsrente steeg met 46 basispunten naar 1,75%. Ook de Britse rentes stegen over de hele curve. Voor het Verenigd Koninkrijk worden nu drie à vier renteverhogingen van 25 basispunten voor de rest van dit jaar ingeprijsd.

Olieprijs loopt verder op

De opmars van de olieprijs houdt aan. Afgelopen week steeg de prijs van een vat Brent olie naar ruim $93. Dit was een stijging van ruim 5%. De olieprijs staat nu op het hoogste niveau sinds 2014. De Opec+-landen hebben besloten de olieproductie vanaf maart met 400.000 vaten per dag te verhogen. Deze uitbreiding is in lijn met het eerder uitgestippelde pad van productieverhogingen. Sommige analisten hoopten op een sterkere verhoging gezien de huidige krapte op de oliemarkt. Door de stijgende olieprijs was het totaalrendement op grondstoffen positief afgelopen week. Maar ook de metaalprijzen liepen op. De euro steeg flink in waarde na de persconferentie van de ECB. Over de hele week gemeten apprecieerde de euro met bijna 3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met ruim 1,5% ten opzichte van het Britse pond. Ook ten opzichte van de meeste opkomendelandenvaluta’s steeg de euro in waarde.

Olieprijs boven de $90 per vat

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image

Deel deze pagina