Beleggers putten hoop uit Fed-notulen
Aandelenmarkten in de plus
Wereldwijde aandelen eindigden afgelopen week in de plus. Beleggers putten hoop uit de Fed-notulen, waaruit blijkt dat de Fed-leden openstaan voor minder sterke renteverhogingen. Onder het mom van ‘slecht nieuws is goed nieuws’ werden ook de tegenvallende macro-economische cijfers verwelkomd. Dit betekent immers dat de inflatiedruk eerder zal afnemen dan toenemen. Door de weekwinst van aandelen zijn wereldwijde aandelen 11% hersteld sinds het laagste niveau dit jaar in oktober. De weekwinst kwam op conto van aandelen uit de ontwikkelde markten. Aandelen uit opkomende markten eindigden de week namelijk in de min. Dit kwam vooral doordat Chinese aandelen de week eindigden met een verlies van 3,5% in euro. Het strenge zero-covid beleid en de resulterende sociale onrust in China drukt het sentiment. Positief was dat aan het eind van de week, toen de Chinese aandelenmarkten al gesloten waren, de ‘reserve requirement ratio’ voor banken werd verlaagd. Dit was de eerste verlaging sinds april van dit jaar en dient ter ondersteuning van de liquiditeit en in de reële economie.
Aandelen sterk hersteld sinds dieptepunt oktober
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse rentetermijnstructuur meest invers sinds 1981
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes dalen licht
Ook de obligatiemarkten eindigden de week in het groen. De meeste kapitaalmarktrentes daalden gedurende de week. Zo daalde de Duitse 10-jaarsrente met vier basispunten naar 1,97% en de Amerikaanse 10-jaarsrente met 15 basispunten naar 3,68%. Doordat de Duitse rentes op de korte looptijden opliepen en de Amerikaanse minder hard stegen, inverteerde beide rentermijnstructuren verder. De Amerikaanse rentetermijnstructuur (10 jaar – 2 jaar) is nu het meest invers sinds 1981. Een inverse rentetermijnstructuur is historisch een goede voorloper van een (naderende) recessie gebleken. Uit de notulen van de Fed blijkt dat de centrale bank zelf ook al min of meer uitgaat van een recessie volgend jaar. De risicovollere obligaties profiteerden naast de rentedaling ook van een daling van de risico-opslagen.
Olieprijs valt verder terug
Grondstoffen eindigden de week als enige categorie in de min. Alle subcategorieën eindigden in de min, maar energie deed het veruit het slechtst. Dit kwam geheel door de daling van de olieprijzen. De gasprijzen stegen namelijk wel. De prijs voor een vat Brent olie daalde met 4,6% naar $83,6. De olieprijs bevindt zich daarmee weer rond het niveau van vóór de Russische invasie van Oekraïne. De daling van de olieprijs komt voor een belangrijk deel door een afnemende vraag, onder andere uit China. Ook lijkt een akkoord aanstaande over een door de G7 voorgesteld prijsplafond voor Russische olie rond $65 à $70 per vat. Eerder lag een voorstel op tafel van $40 à $60 per vat. Aangezien het bij een hoger prijsplafond voor Rusland nog steeds aantrekkelijk is om olie te blijven verkopen, neemt het risico van een aanbodtekort op de wereldwijde oliemarkten af.