Recessie ligt op de loer
Biden en Xi in gesprek op G20-top
De Amerikaanse president Joe Biden en Chinese president Xi Jinping hebben tijdens de G20-top op het Indonesische eiland Bali getracht nader tot elkaar te komen. De hoop was dat deze fysieke ontmoeting tussen beide presidenten de kou uit de lucht zou nemen, maar dat is slechts ten dele gelukt. De gespannen situatie rondom Taiwan blijft een heet hangijzer. De Verenigde Staten waarschuwt China voor de steeds agressievere toon richting het eiland. China blijft Taiwan zien als afvallige provincie die volgens het ‘One-China’ beleid onder regie van Beijing valt. Xi benadrukte hiermee dat het een binnenlandse aangelegenheid betreft en een ‘rode lijn’ in de relatie tussen de Verenigde Staten en China. Om toch de band tussen beide landen te versterken kwamen beide presidenten met een reeks handreikingen. Zo wordt de samenwerking op een aantal fronten verbeterd, worden communicatielijnen tussen ministeries aangehaald, klimaatgesprekken opnieuw opgestart en een gezamenlijk statement gemaakt tegen de dreiging van nucleaire wapens door Rusland. Toch blijven geopolitieke spanningen, gemeten via de Global Political Risk (GPR) index, ver boven het niveau van de afgelopen 10 jaar.
Geopolitiek risico blijft hoog
Bron: Caldara, D. & Jacoviello, M. (2022), Achmea IM
“Amid elevated uncertainty, high energy price pressures, erosion of households’ purchasing power, a weaker external environment and tighter financing conditions are expected to tip the EU, the euro area and most member states into recession.”
European Commission - Autumn 2022 Economic Forecast
De Europese Commissie voorspelt een recessie
De Europese landen naderen in het vierde kwartaal van 2022 een recessie, dat stelt de Europese Commissie in haar najaarsprognose. Met de oorlog in Oekraïne, een energiecrisis en onverminderd hoge inflatie schat de Commissie de economische groei somber in. Ondanks dat de economische groei van de eurozone in 2022 naar verwachting nog rond de 3,2% zal uitkomen, gaat men in 2023 slechts van een groei van 0,3% uit. Met name in Duitsland vallen harde klappen, omdat de Duitse industrie sterk afhankelijk was van goedkoop Russische gas. Door de energiecrisis hebben ze de productie flink moet terugschroeven. Onderliggend blijft de torenhoge inflatie een dominante factor in de ramingen. Inflatie blijft oplopen en de piek wordt dan ook tegen het einde van het jaar verwacht. De inflatievoorspelling voor 2022 is daarmee opgeschaald naar 8,5%, voor 2023 naar 6,1%. Pas in 2024 ligt de inflatie weer in de buurt van het ECB-doelstelling van 2%. Ook de begrotingstekorten blijven naar verwachting oplopen. De hoge overheidsuitgaven moeten consumenten en bedrijven door de energiecrisis krijgen. Desondanks heeft de Europese Unie op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh besloten om €1 miljard uit te trekken om de gevolgen van klimaatverandering in arme landen aan pakken. Een deel daarvan is gereserveerd voor landen met acute klimaatschade.
Nederlandse economie krimpt
De Nederlandse economie is voor het eerst sinds 2020 weer gekrompen. Hoewel het bruto-binnenlands product (BBP) slechts met 0,2% kromp ten opzicht van vorig kwartaal, leek men hier initieel niet van uit te gaan. Hier liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Vooral het consumenten- en producentenvertrouwen is de afgelopen periode fors gedaald. Het consumentenvertrouwen ligt zelfs op een nieuw historisch dieptepunt. Investeringen in de bouw liepen terug door de stikstofproblematiek en zowel overheden als consumenten hielden hun hand op de knip. Zowel de arbeidsmarkt als de export blijven lichtpuntjes. De werkloosheid liep in oktober terug en de export bleef de afgelopen periode gestaag groeien. Echter, het dalende economische vertrouwen in de voornaamste exportbestemmingen schetst een somber beeld. Analisten zien voor de komende kwartalen een lichte krimp, er zijn vooralsnog geen signalen voor een zware recessie.